ЮНЕСКО: У результаті війни в Україні знищено понад 150 культурних об’єктів, 70 із них – споруди релігійного значення

За чотири місяці російської воєнної агресії в Україні частково або повністю було знищено 152 культурні об’єкти, в тому числі 70 споруд релігійного значення. Про це повідомляє офіційний сайт ЮНЕСКО, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

23 червня 2022 року ЮНЕСКО опублікувала оновлені дані про пошкодження культурної спадщини в Україні. Станом на сьогодні у результаті бойових дій було знищено 152 культурних об’єкта.

Три четверті пошкоджених об’єктів знаходяться у трьох областях: у Донецькій – 45 пошкоджених культурних об’єктів, у Харківській – 40, у Київській – 26.

Із загальної кількості постраждалих споруд культурного значення 70 об’єктів є культовими будівлями. Зазначимо, що переважна більшість із них – це храми Української Православної Церкви.

«Культурна спадщина у всіх її формах ніколи не повинна бути об’єктом нападів. Я знову звертаюся із закликом поважати міжнародне гуманітарне право, зокрема Гаазьку конвенцію про захист культурних цінностей», – зазначила у своєму коментарі Генерельний директор ЮНЕСКО Одрі Азулай.

Нагадаємо, за даними Державної служби України з етнополітики та свободи совісті станом на 5 травня 2022 року внаслідок бойових дій зазнали руйнувань або постраждали 77 храмів та монастирів УПЦ.

Підписуйтесь на наш канал у Телеграм.

Просмотров: 360