При ратифікації Стамбульської конвенції не було дотримано обіцянку провести належне громадське обговорення – ВРЦіРО

Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій засудила поспішність і недемократичність, виявлені Україною під час підписання та ратифікації Стамбульської конвенції. Офіційну заяву було опубліковано 23 червня 2022 року на сайті ВРЦіРО, про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій назвала «тривожним сигналом для демократії в Україні» ту швидкість, з якою парламент проголосував, а Президент підписав закон про ратифікацію Стамбульської конвенції. «Замість цивілізованої дискусії релігійні діячі та віруючі люди, які мали до змісту конвенції обґрунтовані зауваження, в останні дні зіштовхнулися з численними проявами  ненависті та мови ворожнечі з боку низки прихильників ратифікації цього документу, яка лунає в різноманітних ЗМІ», – йдеться у повідомленні.

В організації нагадали, що Президент Володимир Зеленський 17 грудня 2021 року, а Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук 4 лютого 2022 року обіцяли релігійним діячам провести додаткові консультації і громадське обговорення з приводу розбіжностей у поглядах на Стамбульську конвенцію.

Суспільству так і не пояснили, яким чином Стамбульська конвенція покращить чинне законодавство України щодо протидії домашньому насильству, зауважили у ВРЦіРО, і чи можна досягти покращень у цій сфері без приєднання до Конвенції.

Віруючих батьків різних конфесій непокоїть стаття 14 Конвенції, яка вимагає включення до шкільної програми «навчального матеріалу з таких питань, як… нестереотипні гендерні ролі». Батьки побоюються, що це перетвориться на пропаганду одностатевих стосунків.

Крім того, у ВРЦіРО назвали тривожним сигналом «прояв у медійному просторі нетерпимості до думки релігійної спільноти, небажання вести діалог, заперечення щодо права релігійних об’єднань брати участь у громадському житті країни».

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій як громадська спілка має право брати участь у громадських дискусіях з важливих державних рішень. «Наявність чи відсутність релігійних переконань не обмежує громадян у їхньому праві висловлювати свою позицію, тому для нас є неприйнятними намагання під гаслами боротьби за свободу обмежити низку базових прав людини, таких як свобода совісті, віросповідання та свобода слова», – заявили в Раді.

На думку ВРЦіРО, в українському суспільстві має зберегтися свобода думки, слова та вираження поглядів – без ненависті та погроз для тих, хто висловлює іншу думку.

У Раді Церков пообіцяли активно боротися з домашнім насильством, тим самим захищаючи традиційні для українського народу моральні, духовні, сімейні цінності, однак висловилися проти нав’язування суспільству штучних ідеологічних конструкцій, що суперечать природі людини як Божого творіння.

У заяві нагадали, що в Україні понад 100 місцевих рад усіх рівнів (обласних, міських, селищних) проголосували проти ратифікації Стамбульської конвенції і від імені своїх виборців висловилися проти намагань інтегрувати гендерну ідеологію в законодавство і суспільне життя України.

Підписуйтесь на наш канал у Телеграм

Просмотров: 944