Громада останнього діючого на Івано-Франківщині собору УПЦ звернулася до Президента України з проханням запобігти рейдерському захопленню храму (+відео)

3 липня 2022 року після пізньої Божественної літургії духовенство і парафіяни собору на честь Різдва Христового на чолі із тимчасово керуючим Івано-Франківською єпархією єпископом Хотинським Веніаміном звернулися до Президента України Володимира Олександровича Зеленського з проханням запобігти спробам мера Івано-Франківська та інших місцевих чиновників перевести собор до «ПЦУ». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Івано-Франківської єпархії.

25 червня 2022 року міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці звернувся до жителів міста з новиною щодо переходу громади собору Різдва Христового до «ПЦУ». Окрім цього, Івано-Франківська ОВА незаконно зареєструвала нову редакцію статуту релігійної громади собору, відповідно до якої громада перейшла в «ПЦУ». У відповідь на такі дії місцевої влади 26 червня 2022 року віряни храму провели парафіяльні збори. Жоден представник громади не висловився за зміну юрисдикції.

Розуміючи, що парафіяни собору зберігають вірність Українській Православній Церкві, 27 червня 2022 року Руслан Марцінків у прямому ефірі на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці закликав жителів міста допомогти громаді храму «фізично перейти в ПЦУ». А місцевий чиновник Мирон Дмитрик та інші особи з екстремістськими настроями пропонували грошову винагороду тим, хто надасть списки вірян УПЦ, котрі проголосували 26 червня за збереження конфесійної приналежності.

З огляду на такі дії місцевої влади, 3 липня 2022 року члени релігійної громади собору на чолі із тимчасово керуючим Івано-Франківською єпархією єпископом Хотинським Веніаміном звернулися до Президента України В. О. Зеленського з проханням захистити їхнє конституційне право на свободу віросповідання.

«Жодний закон або нормативно-правовий акт України не наділяє органи місцевого самоврядування правом забороняти або втручатися у діяльність релігійних організацій, навіть за умови воєнного стану. А дії мера пана Руслана Марцінківа є втручанням у внутрішні справи релігійної громади. Це суперечить як Європейській Конвенції з прав людини, так і ст. 35 Конституції України, в якій сказано що “Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави”», – йдеться у зверненні.

Також православні франківці нагадали, «що від початку російського вторгнення громада собору бере посильну участь в допомозі Збройним Силам України, вимушеним переселенцям та знедоленим жителям міста».

Повний текст звернення доступний за посиланням.

Просмотров: 2649