У Кам’янець-Подільській єпархії вірні УПЦ захистили свій храм від рейдерського захоплення

3 липня 2022 року у селі Княжпіль Кам’янець-Подільського району Хмельницької області прихильники «ПЦУ» за сприяння влади спробували захопити Параскевинський храм Української Православної Церкви. Вірянам УПЦ вдалося відстояти свій храм. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт «СПЖ».

26 травня 2022 року з ініціативи депутата Хмельницької облради Ігоря Гая у селі Княжпіль, біля Будинку культури, відбулися збори представників територіальної громади села, на яких було ухвалене рішення про перехід релігійної громади Параскевинського храму УПЦ до «ПЦУ».

За словами настоятеля Параскевинської церкви священника Іллі Анферова, прихожан храму на даному зібранні не було, а тому рішення про перехід до «ПЦУ» релігійної громади храму в ім’я св. Параскеви є незаконним.

Збори релігійної громади храму були проведені ще 21 травня 2022 року. На цих зборах парафіяни одноголосно засвідчили вірність Українській Православній Церкві під омофором Блаженнішого Митрополита Онуфрія. Протокол зборів релігійної громади був надісланий до Хмельницької військової адміністрації.

Не дивлячись на це, голова Хмельницької ОВА С. Гамалій вкотре відзначався брутальним порушенням законодавства у сфері державно-церковних відносин. Пан Гамалій прийняв до уваги рішення зборів територіальної громади села, а не релігійної громади храму, і перереєстрував документи громади на користь «ПЦУ».

3 липня 2022 року відбувся наступний етап спроби відібрати у православних віруючих храм.

«Після Літургії, коли громада служила молебень за мир в Україні, до церкви спробували проникнути активісти “ПЦУ” на чолі зі “священником” Ігорем Боровським. Парафіяни змушені були замкнути двері та викликати поліцію. Під час богослужіння активісти “ПЦУ” стукали у вікна та кричали образи. Після приїзду поліції парафіяни відчинили двері та показали правоохоронцям усю документацію на храм», – йдеться у повідомленні.

Агресивні прихильники розколу вимагали віддати їм ключі від храму, але віряни УПЦ не дозволили відібрати свою святиню. У результаті двері зачинили на два замки: громади УПЦ та активістів «ПЦУ».

Нагадаємо, 29 червня 2022 року у селі Почапинці Кам’янець-Подільського району активісти «ПЦУ» вчинили рейдерське захоплення храму Введенського храму УПЦ.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм.

Просмотров: 1570