Віряни УПЦ відстоюють вірність Церкві Христовій, активно протистоять прибічникам “ПЦУ” та моляться за своїх кривдників

На Рівненщині, Волині, Київщині та Черкащині віруючі Української Православної Церкви попри усі провокації прибічників “ПЦУ” та місцевої влади залишаються вірними Церкві Христовій та продовжують своє молитовне життя. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Релігійні  громади двох парафій Рівненської єпархії у с. Почапки та с. Берег залишились вірними канонічній церкві. Про це повідомила пресслужба єпархії.

Зазначається, що 3 липня у цих селах  відбулися збори територіальних громад, які, як розповідають настоятелі парафій, були проведені з порушеннями українського законодавства.

«У селі Берег голова ОТГ виділив автобус для того, щоб звезти на збори людей, більшість яких у храмі я за 13 років свого пастирського служіння не бачив, а деякі  приходили лише на Великдень, – розповідає протоієрей Леонід Жемга, настоятель Різдва-Богородичної парафії села Берег Дубенського благочиння. – Мені дуже боляче, що долю церкви хочуть вирішувати люди, яким вона насправді не потрібна».

Також отець Леонід розповів, що прихожани, які працюють на державних роботах телефонували і скаржились, що їх змушують голосувати, інакше залишаться без роботи.

У селі Почапки  Острозького благочиння на територіальні збори села приїхали люди із Рівного та Нетішина, котрі давно не є жителями села і тим паче не є членами релігійної  громади.

«На зауваження, що збори проходять з порушенням Конституції України, пункт 8, щодо воєнного стану, ані поліція, ані староста громади не зреагували, – коментує протоієрей Василь Начев, прессекретар Рівненської єпархії УПЦ. – Щодо того, що у голосуванні беруть участь не члени релігійної громади і навіть не жителі села, що також є порушенням, реакції не було».

Попри рішення неправомірних зборів релігійні громади УПЦ у селах: Почапки та Берег продовжують своє релігійне життя, залишаючись вірними канонічній церкві на чолі з її Предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм.

Цього ж дня релігійну громаду Воскресенського храму Волинської єпархії в селі Кияж провели незаконні збори по так званому “переходу” до “ПЦУ” за допомогою зборів мешканців. Про це повідомило видання volynnews.com.

При цьому настоятель храму священник Анатолій Дем’янчук та парафіяни переходити у розкол відмовляються.

За словами парафіян, ще 2 липня на парафіяльних зборах усі члени громади засвідчили свою вірність Українській Православній Церкві та Блаженнішому Митрополиту Онуфрію.

Парафіяльна рада Воскресенського храму запропонувала прихильникам “ПЦУ” зареєструвати та створити свою релігійну громаду, не втручаючись у справи релігійної громади Української Православної Церкви. Про це написала на своїй сторінці у Facebook парафіянка Воскресенського храму Таїсія Гончар.

3 липня відбулося ще одне незаконне зібрання представників місцевої територіальної громади на чолі з начальником військової адміністрації – в Гостомелі. Вирішували долю храму УПЦ Покрови Божої Матері. Колишній народний депутат від блоку Порошенка Віталій Купрій на сторінці у Facebook привітав своїх підписників з “прийняттям релігійною громадою рішення про перехід з московського патріархату до Православної церкви України”.

Однак, ані священник Покровського храму УПЦ протоієрей Петро Павленко, ані віряни не прийшли до клубу. «Отець Петро проігнорував дане запрошення і зібрав групу своєї підтримки, близько 30 осіб біля церкви. Били дзвони, ніби війна почалася», – повідомив сам Гурак.

Під час інциденту в селі Кононівка Черкаської області, де 2 липня голова Шрамківської ОТГ із групою підтримки зірвали велике освячення храму на честь святителя Миколая Чудотворця, збудованого коштом релігійної громади УПЦ віруючі попри усі провокації й агресію прибічників “ПЦУ” продовжували молитву, передає сайт СПЖ.

Поки на вулиці «активісти» у жорсткій формі з’ясовували стосунки з вірними УПЦ, священники, що залишилися у закритому храмі, відслужили молебень святителю Миколаю Чудотворцю, після чого прийняли рішення звершити Божественну літургію. Через неможливість забезпечити доступ запрошеного духовенства та парафіян до храму їх причащали через вікно.

Богослужбові піснеспіви постійно переривали крики обуреного натовпу. Активісти відкрито заявляли, що вони не хочуть молитися і їм не потрібне богослужіння, викрикуючи при цьому шаблонні антицерковні гасла. Релігійна громада Миколаївського храму не втрачає надії на покаяння людей, які зірвали богослужіння.

Просмотров: 2414