Парафія УПЦ в Ірпінській ОТГ відстоює своє право залишатися в Церкві Христовій (+відео)

17 липня 2022 року за безпосереднього сприяння міського голови Ірпеня Олександра Маркушина були зібрані так звані збори, на яких відбулося голосування за зміну юрисдикційної приналежності Михайлівського храму у селі Михайлівка-Рубежівка Ірпінської ОТГ на Київщині на користь «ПЦУ». На ці збори настоятель та парафіяни храму вирішили прийти хресним ходом. Коли справжні представники релігійної громади прибули до місця проведення «зборів», їм запропонували зареєструватися для участі у голосуванні, на що віряни храму відповіли відмовою, адже доля Михайлівської церкви могла вирішуватися лише на зборах релігійної, а не територіальної громади села.

«Ми пішли показати, що ось ми — релігійна громада нашого села, люди, які сьогодні молилися, які були в церкві, які причащалися, які беруть участь у житті церкви», — розповів у коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ настоятель Михайлівської церкви протоієрей Петро Чопик.

Збори релігійної громади села, у яких взяли участь 162 парафіян, відбулися 10 липня. Прихожани Михайлівського храму одноголосно проголосували за збереження вірності Українській Православній Церкві під омофором Блаженнішого Митрополита Онуфрія, що було зафіксовано протоколом.

«Два тижні тому до мене зателефонувала староста села Катерина Пасюк і сказала, що представники територіальної громади Михайлівки-Рубежівки хочуть поспілкуватися», — розповів настоятель.

Коли представники територіальної громади прийшли до храму в неділю на визначений священником час, то як виявилося їхньою метою було провести голосування для переведення парафії у «ПЦУ». Настоятель нагадав, що метою даного зібрання було спілкування, а не проведення голосувань, тож ініціатори цих «зборів» перенесли голосування на 17 липня.

На цих «зборах» протоієрей Петро Чопик, попри перешкоджання організаторів події, виступив перед присутніми та розповів про рішення Собору УПЦ від 27 травня 2022 року, про гуманітарну допомогу та підтримку ЗСУ та усіх постраждалих внаслідок російського вторгнення, про те, що Україну на фронті боронять прихожани УПЦ, зокрема, діти та рідні священнослужителів, а також наголосив, що рішення стосовно храму може прийматися лише на зборах релігійної громади храму, а не територіальної громади села.

Посеред промови священнику вимкнули мікрофон. Також в одного із православних вірян чоловіки у формі, ймовірно терооборони, вирвали з рук телефон. Побачивши агресивні настрої учасників незаконного зібрання, отець Петро разом із прихожанами хресним ходом повернулися до свого храму.

Попри законний вибір парафіян учасники зборів територіальної громади 17 липня прийняли рішення перевести храм у «ПЦУ». Прихильники розколу опублікували в мережі Facebook інформацію, відповідно до якої наразі відбувається незаконна перереєстрація храму на користь «ПЦУ». Після завершення цього незаконного процесу вони планують провести у Михайлівському храмі перше «богослужіння».

Як підкреслює настоятель, релігійна громада храму Архістратига Божого Михаїла зберігає вірність Українській Православній Церкві та відстоюватиме свої конституційні права.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм.

Просмотров: 747