Віряни УПЦ у Богуславі дали рішучу відсіч рейдерам з «ПЦУ» і відстояли право молитися у своєму храмі (відео)

У неділю, 17 липня 2022 року, у містечку Богуслав, що на Київщині, прихильники «ПЦУ» спільно з представниками місцевої влади провели незаконні збори, на яких вирішили «перевести» Свято-Троїцький храм міста у розкол, втім парафіяни храму спільно з православними правозахисниками відстояли свою церкву та своє право лишатися в Українській Православній Церкві. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на YouTube-канал «Перший Козацький».

Незаконне зібрання, на якому сторонні люди намагалися вирішити долю Троїцького храму, проводилося у міському будинку культури Богуслава за безпосередньої участі міського голови Віталія Хоменка та його заступника Олександра Салати.

На ці так звані збори зібралися 222 члена територіальної громади міста, проте на них не було жодного члена релігійної громади Троїцького храму. Парафіяни УПЦ у кількості понад 300 чоловік у цей день зібралися у своєму храмі на недільну Літургію, де після богослужіння провели збори реальної релігійної громади. На цих зборах вони одноголосно засвідчили свою вірність Українській Православній Церкві під омофором Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

Задля того, щоб пояснити місцевим жителям, які не є парафіянами Троїцького храму, незаконність проведення зібрання, на якому вони вирішуватимуть долю храму, на ці «збори» прийшов настоятель храму протоієрей Михайло Залізницький, який повідомив присутніх про рішення релігійної громади та підкреслив, що лише релігійна громада має право вирішувати долю храму.

Окрім того, на так звані збори прибув православний юрист Олександр Красовицький, який також роз’яснив, що територіальна громада не може вирішувати жодне з тих питань, заради яких вони зібралися. Він намагався розвіяти усі наклепи, які звучали з вус присутніх.

Проте під час виступу священника та правозахисника присутні на зібранні викрикували різні образи та продовжували зводити наклепи на вірян Української Православної Церкви.

На ці «збори» для захисту позиції вірян Свято-Троїцької парафії також намагалася потрапити правозахисниця Вікторія Кохановська, втім її не пропустили невідомі чоловіки у військовій формі, які заблокували вхід до будинку культури.

Як з’ясувалося згодом, фейкове голосування прихильників «ПЦУ» у будинку культури Богуслава було лише фікцією, оскільки ще до його проведення організатори «зборів» уже мали списки голосів за переведення храму у розкол.

Під кінець незаконного процесу міський голова Богуслава Віталій Хоменко закликав натовп «мирно» іти до Троїцької церкви з метою отримати ключі від храму або ж незаконно опечатати його. Втім цей натовп сторонніх людей зустріли на території храму православні прихожани, які зібралися у більшій кількості, ніж прихильники розколу. Попри провокативні дії окремих активістів «ПЦУ» віряни з молитвою на вустах і в серці захистили свій храм.

В подальшому парафіяни Троїцького храму міста Богуслав будуть захищати свої права і в юридичній площині. Стосовно незаконних протоколів зборів, які були зареєстровані на зборах територіальної, а не релігійної громади, правозахисниця Вікторія Кохановська заявила: «Звісно, це все буде скасовуватися в судах». Також юристка зазначила, що весь процес спроби переведення Троїцького храму до «ПЦУ» включає в себе ряд кримінальних порушень.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм.

Просмотров: 1712