У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 80

У єпархіях Української Православної Церкви надають духовну, моральну і матеріальну допомогу воїнам ЗСУ, медичним установам, біженцям й усім нужденним. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує вісімдесяту частину репортажу з різних єпархій України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 79.

Київська єпархія. Волонтерський рух «Парасолька», що діє при Вознесенському храмі Деміївського благочиння столиці, придбав для воїнів ЗСУ саперні лопатки, бронежелети, консерви та інші необхідні речі. Не забувають про тих, хто боронить Україну і діти: вихованці недільної школи Вознесенського храму намалювали малюнки для підтримки наших воїнів. Дитячу творчість православні волонтери передадуть нашим Захисникам.

Окрім того, зусиллями духовенства та парафіян храмів Голосіївського благочиння столиці до Київського військового госпіталю щотижня доставляється гарячий плов та інші страви української та грузинської кухні.

У серпні на відпочинок та реабілітацію оздоровчий табір «ШАНС» прийняв безкоштовно 75 дітей. Здебільшого це діти із родин внутрішніх переселенців, які знайшли прихисток від війни на Хмельниччині, а також діти з багатодітних та малозабезпечених сімей. Всі вони матимуть змогу поринути у справжнє радісне дитинство, насолодитися мальовничою природою Бакоти та спілкуванням з однолітками.

Протягом двох тижнів з дітками будуть працювати професійні психологи, завдання яких виявити приховані дитячі страхи та тривоги. Фахівці допоможуть здолати стрес та травми, які спричинила війна.

Для підтримки роботи програми психологічної реабілітації у серпні фонд «ФАВОР» перерахував 100 000 грн. Загалом на програму реабілітації цього літа було направлено 200 000 гривень.

4-5 серпня волонтери Звіринецького монастиря на чолі з дияконом Володимиром Ленем, який несе послух регента в обителі, у співпраці з громадською організацією «Обличчям до культури» здійснили поїздку з гуманітарним вантажем до Слов’янська.

Волонтери доставили продукти першої необхідності, засоби особистої гігієни та побутову хімію до місцевого гуманітарного центру, який займається підлітками без батьківського піклування та малозабезпеченими сім’ями. А також завезли продукти та медикаменти двом окремим бригадам ЗСУ під Слов’янськом, в одній із яких несе службу хорист Звіринецького монастиря Іван.

Одеська єпархія. 9 серпня 2022 року митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел звершив чин освячення автомобілів швидкої допомоги, які Українська Православна Церква та благодійний фонд протодиякона Вадима Новинського «Покров» передали департаменту охорони здоров’я Одеської області.

Рівненська єпархія. 10 серпня 2022 року православні волонтери доставили гуманітарний допомогу від Румунської Православної Церкви до Рівненської єпархії.

«Допомога складається переважно з харчових продуктів: круп, олії, борошна, вермишелі, печева. Також є засоби гігієни, – коментує секретар Рівненської єпархії протоієрей Віктор Земляний, – Усе плануємо передати для нужденних і переселенців, частину відправимо для ЗСУ».

Запорізька єпархія. На прохання клірика храму святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова Димитрія Лопатка фахівці центру соціальних служб відвідали нужденних парафіян храму та надали їм гуманітарну допомогу.

Полтавська єпархія. 7 серпня 2022 року, у Неділю 8-му після П’ятидесятниці, у храмах міста Полтави після Божественної літургії відбулися благодійні трапези для прихожан і всіх нужденних.

Клірики та активні парафіяни на прихрамовій території роздавали гарячу їжу прихожанам та всім, хто цього потребує.

Такі трапези у Полтаві організовують щонеділі після Божественної літургії. А при Макаріївському кафедральному соборі м. Полтави – кожного дня з 12:00 по 13:00.

Сєвєродонецька єпархія. Клірики Миколаївського храму м. Лисичанська роздали місцевим жителям продуктові набори.

Тернопільська єпархія. Волонтери фонду «Святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії» передали Захисникам України на передову необхідні ліки, а для тернопільської військової частина – тонометри та пульсоксиметри.

Олександрійська єпархія. З благословення архієпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа при Покровському монастирі Олександрії щотижня надається гуманітарна допомога вимушеним переселенцям і всім нужденним.

Також завдяки благодійній підтримці мережі магазинів «Варто» у єпархіальних волонтерів є можливість готувати їжу для всіх нужденних.

Харківська єпархія. Митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій передав медичне обладнання та ліки у Харківську клінічну лікарню на залізничному транспорті №1. Благодійну допомогу до лікарні доставили клірик храму ікони Божої Матері «Відрада й Утіха» міста Харкова та єпархіальні волонтери.

Також священнослужителі храму ікони Божої Матері «Відрада й Утіха» протоієрей Ігор Кондратенко та ієрей Миколай Полянчиков спільно з благодійним фондом «Покров» роздали харків’янам продуктові набори.

Клірика храму святого рівноапостольного князя Володимира м. Харкова протоієрей Ростислав Сабельников та диякон Володимир Малиновський вчергове надали допомогу жителям Салтівського району міста.

Завдяки трудам настоятеля Миколаївського храму м. Харкова протоієрея Олександра Семенця жителям міста роздали продуктові набори.

Братія Покровського чоловічого монастиря передала готові комплексні обіди до Харківської обласної клінічної психіатричної лікарні № 3 та нагодували понад три сотні пацієнтів.

При храмі на честь ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих» м. Харкова завдяки трудам настоятеля ієрея Олександра Заїки після Літургії у недільні дні проводять благодійні трапези для усіх нужденних.

Мукачівська єпархія. 31 липня 2022 року у залі Закарпатського обласного художнього музею ім. Й. Бокшая відбувся благодійний концерт жіночого вокально-хорового колективу «Eleos», який несе кліросний послух при храмі на честь Почаївської ікони Божої Матері в місті Ужгород. Хористки виконували переважно духовні твори. Співали українською, грецькою, церковно-слов‘янською та навіть арамейською мовами.

Зібрані під час концерту кошти передали ЗСУ.

Просмотров: 402