У день Преображення Господнього Предстоятель звершив святкове богослужіння у Києво-Печерській Лаврі (+фото, відео)

19 серпня 2022 року, у день свята Преображення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію на площі перед Успенським собором Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятелю співслужили намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, архієпископ Бучанський Пантелеімон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство обителі та гості у священному сані.

Богослужбові піснеспіви виконували змішаний митрополичий хор під керівництвом архімандрита Геронтія (Борисевича) та хор Київських духовних шкіл під керівництвом архімандрита Романа (Подлубняка).

У слові проповіді після читання святого Євангелія Блаженніший владика розповів пастві про Преображення Господнє. Архіпастир пояснив вірянам, як досягнути Світла радості і втіхи, яке побачили апостоли на Фаворі.

“Ми повинні слухати Спасителя, – сказав Предстоятель. – Спаситель – наше Життя, Путь і Істина. Якщо ми будемо слухати Спасителя, то – обов’язково – кожен відчує у своїй душі Фаворське Світло. Воно допоможе людині достойно проводити земне життя. І для людини, у якої в душі є Фаворське Світло, для неї немає таких труднощів і складнощів в житті, які б могли її похитнути або позбавити людського достоїнства”.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив ієрейську хіротонію диякона Ярослава Вікторова, клірика храму на честь святителя Іоасафа Білгородського.

Після Літургії Предстоятель звершив освячення плодів з монастирського саду Києво-Печерської Лаври. Архіпастир окропив святою водою паству, а також виноград і фрукти, які принесли віряни.

Напередодні свята Блаженніший владика очолив всенічне бдіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

 Підписуйтесь на наш канал у Телеграм

Просмотров: 2612