«Таїнства, звершені мирянами, не можуть вважатися дійсними!» — Польська Православна Церква підкреслила, чому не визнає «ПЦУ»

23 серпня 2022 року канцелярія Варшавської Митрополії поширила офіційну заяву, в якій вчергове відмовилася визнати законність єпископських та священницьких хіротоній у «ПЦУ». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на orthodox.pl.

«Позиція Польської Автокефальної Православної Церкви з цього питання неодноразово висловлювалася в постановах Священного Архієрейського Собору ПАПЦ (№ 340 від 9 341 від 15 листопада 2018 року), підтверджених Постановою № 342 від 2 квітня 2019 року», — йдеться в офіційній заяві канцелярії Варшавської Митрополії

У документі підкреслено, що Польська Православна Церква «виступає за надання на підставі догматичних та канонічних норм автокефалії для всієї Церкви в Україні, а не для групи відступників», оскільки це «порушує євхаристичну єдність всього Православ’я».

«Створена у 2018 році та проголошена у 2019 році т.зв. “Православна церква України” не відповідає умовам канонічності. Принциповим сумнівом залишається законність священицьких та єпископських хіротоній, у тому числі так званого глави “Православної церкви України”, звершених у 1992-2018 роках колишнім митрополитом Київським та всієї України Філаретом (Денисенко). Колишній митрополит Філарет, як відступник від чернечих обітниць, рішенням Руської Православної Церкви у 1992 році був позбавлений архієрейського та священицького сану. У 1997 році в результаті скоєних ним дій, що порушують канонічні норми, його було повернуто у стан мирянина. Вказані вище рішення були схвалені всіма Помісними Православними Церквами. Позбавлена сану людина не може і не має права дарувати його іншим.

Неврегульоване канонічне становище “Православної церкви України” має далекосяжні догматичні та канонічні наслідки. Таїнства, здійснені мирянами, не можуть вважатися дійсними! Ненормований статус “Православної церкви України”, що затягнувся, викликає тривогу і нерозуміння серед розгублених віруючих, а також у всій Православній Церкві», — наголошується у заяві.

У Польській Православній Церкві вкотре закликали «до скликання зібрання глав Помісних Православних Церков у дусі любові, смирення та розуміння, щоб спробувати вирішити питання т.зв. Православної церкви України».

Також у Варшавській Митрополії нагадали, що Польська Церква турбується про православних емігрантів, які нині перебувають у Польщі, і «однаково пастирськи покриває всіх, незалежно від їхньої національності». Окрім того, з початку російського вторгонення в Україну ПАПЦ надає допомогу та притулок українцям, незалежно від їхньої релігійної приналежності та молиться за мир, єдність та стабільність в Україні.

Раніше Предстоятель Польської Церкви нагадав про недійсність хіротоній у «ПЦУ» та закликав Константинопольського патріарха до соборного вирішення українського питання.

Просмотров: 9152