У день Успіння Богородиці Предстоятель очолив Божественну літургію та хресний хід у Києво-Печерській Лаврі (+фото, відео)

28 серпня 2022 року, у день свята Успіння Пресвятої Богородиці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію на площі перед Успенським собором Києво-Печерської Лаври та хресний хід до Ближніх печер обителі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятелю співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Львівський і Галицький Філарет, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Баришівський Віктор,  єпископ Вишневський Спиридон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство Києво-Печерської Лаври та гості у священному сані.

Богослужбові піснеспіви виконували змішаний митрополичий хор під керівництвом архімандрита Геронтія (Борисевича) та хор Київських духовних шкіл під керівництвом архімандрита Романа (Подлубняка).

На малому вході Блаженніший владика удостоїв братію Києво-Печерської Лаври богослужбових нагород.

У слові проповіді після читання святого Євангелія Предстоятель розповів вірянам про подію Успіння Пресвятої Богородиці.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після Божественної літургії архієреї, священнослужителі, численні парафіяни та паломники на чолі з Блаженнішим архіпастирем пройшли хресним ходом до Ближніх печер обителі. Там була піднесена молитва до Богородиці, а вірян окропили святою водою. Всім присутнім на урочистостях була запропонована святкова трапеза.

Сьогодні о 17:00 Блаженніший Митрополит Онуфрій очолить утреню з Чином погребіння Плащаниці Божої Матері в Успенському соборі.

Напередодні свята Предстоятель очолив всенічне бдіння в Успенському соборі Лаври.

Просмотров: 9921