Влада та представники інших конфесій не можуть ініціювати або брати участь у зборах щодо переходів храмів – ДЕСС

28 серпня 2022 року Державна служба України з етнополітики та свободи совісті опублікувала роз’яснення щодо порядку дій релігійної громади у разі зміни юрисдикційної підлеглості. У документі наголошується, що ініціаторами зборів релігійної громади можуть бути лише її члени. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на офіційний сайт ДЕСС.

«Посадові та службові особи органів державної влади, посадові особи місцевого самоврядування, зокрема об’єднаних територіальних громад, не мають права ініціювати чи організовувати збори релігійної організації, головувати чи голосувати на зборах релігійної організації, зокрема з питань зміни релігійними організаціями», – йдеться у роз’ясненнях держслужби.

Також ініціювати і брати участь у зборах релігійної громади не можуть члени чи духовенство інших релігійних громад.

Зазначається, що «”релігійна громада” і “територіальна громада” – не тотожні поняття і одне не може підміняти інше».

Приналежність до релігійної громади визначається її статутом. У документі наведено характерні для православних релігійних громад критерії членства, які можуть міститися у статуті. Наприклад, до тієї чи іншої релігійної громади відносяться особи, які:

  • вважають себе членами цієї релігійної громади;
  • досягли 18-річного віку;
  • регулярно беруть участь у богослужіннях, сповідаються та причащаються саме в цій громаді;
  • перебувають у канонічному послухові настоятелю цієї громади;
  • не перебувають під забороною чи іншим церковним осудженням, що забороняє повноцінну участь у богослужбовому житті.

Також у ДЕСС підкреслюють, що рішення про перехід є легітимним лише у разі голосування двох третин від загальної кількості членів релігійної громади.

Просмотров: 6709