На Буковині голова територіальної громади розпорядився силою захопити храм УПЦ

2 вересня 2022 року голова Заставнівської ТГ Василь Радиш наказав виламати двері храму в ім’я Архістратига Божого Михаїла у селі Вербівці, релігійна громада якого відмовилася переходити у «‎ПЦУ»‎. Про це повідомляє пресслужба Чернівецької єпархії, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

22 серпня у селі Вербівці Заставнівської ТГ відбулося незаконне зібрання територіальної громади села, метою якого було перевести місцевий Михайлівський храм УПЦ до «‎ПЦУ»‎. Настоятель храму протоієрей Василій Глінський та парафіяни на ці збори не прийшли і оголосили, що залишаються вірними Української Православної Церкви.

Тоді голова Заставнівської ТГ Василь Радиш розпорядився захопити храм силою.

2 вересня прихильники «‎ПЦУ» за допомогою болгарки, яку привіз особисто Василь Радиш, зрізали замки храму, після чого мер Заставни почав проводити опис майна.

Юристи Чернівецької єпархії готують подання для відкриття кримінального провадження, а також запит до Офісу Президента щодо втручання посадової особи у життя релігійної громади.

Нагадаємо, Державна служба України з етнополітики та свободи совісті опублікувала роз’яснення щодо порядку дій релігійної громади у разі зміни юрисдикційної підлеглості. У документі наголошується, що влада та представники інших конфесій не можуть ініціювати або брати участь у зборах щодо переходів храмів. Також у роз’ясненнях ДЕСС підкреслюється, що «релігійна громада» і «‎територіальна громада» — це різні поняття.

Просмотров: 2984