Ієрарх УПЦ взяв участь в урочистостях Православної Церкви Чеських земель і Словаччини (оновлено)

4 вересня 2022 року з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія митрополит Полтавський і Миргородський Филип взяв участь у святковому богослужінні з нагоди 80-ї річниці з дня мученицької кончини свщмч. Горазда, єпископа Чеського. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Полтавської єпархії.

Божественну літургію в кафедральному соборі святих Мефодія і Кирила м. Праги очолив архієпископ Празький і Чеських земель Михаїл.

Наприкінці богослужіння митрополит Филип зачитав вітальне слово Блаженнішого Митрополита Онуфрія та подарував на молитовну пам’ять владиці Михаїлу ікону Пресвятої Богородиці.

Також цього дня владика Филип поспілкувався та духовно підтримав українців, зокрема полтавців, які внаслідок повномасштабного російського вторгнення були вимушені покинути рідні домівки.

Cвященномученик Горазд (Павлик) (1879-1942) – єпископ Чеський і Моравсько-Сілезький, перший Предстоятель Чехословацької Православної Церкви в юрисдикції Сербської Православної Церкви.

Владика Горазд був дбайливим архіпастирем та місіонером: приїжджаючи на якусь парафію, жив там по кілька місяців, відвідував кожну православну сім’ю. Поряд з релігійно-просвітницькою діяльністю єпископ займався і літературними трудами. Зокрема, він склав «Збірник молитов та літургійних піснеспівів Православної Церкви».

Під час німецької окупації Чехословаччини у 1942 році разом із декількома кліриками єпископа Горазда заарештували. Свідки ув’язнення архіпастиря, а часто і його мук, розповідали, що владика і священники, яких заарештували з ним, були дуже спокійними. Глибокий спокій був на їхніх обличчях і на суді, і під час вироку, і на місці страти.

4 вересня 1942 року єпископа Горазда розстріляли.

У неділю, 5 вересня 1987 року, відбулось прославлення священномученика Горазда у лику святих.

Просмотров: 1219