У так званому переході громад УПЦ до «ПЦУ» СБУ вбачає загрози для національної безпеки

У мережі з’явився документ Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області, у якому повідомляється про передумови до дестабілізації суспільно-політичної ситуації на Київщині у зв’язку з так званим переходом громад УПЦ до «ПЦУ». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на lb.ua.

Зазначається, що переведення громад до «ПЦУ» відбувається «шляхом організації зборів громадян/громад/прихожан та місцевих мешканців об’єднаних територіальних громад, під час яких більшістю вирішується питання про звернення від релігійної громади до Предстоятеля ПЦУ митрополита Єпіфанія (Думенка) з проханням прийняти під Омофор ПЦУ з подальшим поданням підготовлених протоколів та статутних документів до органів державної влади».

Головне управління СБУ у м. Києві та Київській області, посилаючись на роз’яснення ДЕСС від 28 серпня 2022 року, нагадало, що «”релігійна громада” та “територіальна громада” – не тотожні поняття і одне не може підміняти інше», а також, що посадові та службові особи органів державної влади не мають права ініціювати, організовувати, головувати та голосувати на зборах релігійної громади.

«Таким чином, – зазначили представники СБУ, – проведення таких “зборів” дає підстави представникам УПЦ для оскарження їх дій у судовому порядку».

«Встановлено, що вищевказані процеси здебільшого супроводжуються звинуваченнями у незаконності дій тієї чи іншої релігійної конфесії, представників об’єднаних територіальних громад та органів державної влади, що своєю чергою призводить до фізичних сутичок, радикалізації та криміналізації перехідних процесів», – йдеться у документі.

Підкреслюється, що вказані проблемні аспекти ідуть на користь пропаганді російських спецслужб.

З огляду на викладене, «вважається за доцільне провести відповідну роз’яснювальну роботу серед працівників місцевих органів виконавчої влади, представників органів місцевого самоврядування, лідерів та керівників громадсько-політичних сил, представників релігійних деномінацій з метою недопущення їх втягування у діяльність, що може призвести до тяжких наслідків», – зазначається у повідомленні СБУ.

Просмотров: 2562