В єпархіях УПЦ освятили храми та встановили купол і хрест на пошкоджену від обстрілів церкву

У Хустській єпархії єпископ Угольський Симеон звершив освячення храму на честь Всіх Святих у с. Кваси, У Дніпропетровській – митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней освятив верхній храм на честь святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського, чудотворця у селищі Опитному. На храм Чернігівської єпархії на честь святителя Феодосія у Чернігові, який був ушкоджений у результаті воєнних дій, встановили позолочений купол-маківку та хрест. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужби Хустської, Дніпропетровської єпархій, suspilne.media та Facebook-сторінку «Храму-комплексу Всіх святих Чернігівських».

15 вересня 2022 року з благословення митрополита Хустського і Виноградівського Марка вікарій Хустської єпархії єпископ Угольський Симеон звершив Літургію з освяченням храму на честь Всіх Святих у с. Кваси  Рахівського району Закарпатської області.

17 вересня митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней з архіпастирським візитом відвідав церковну громаду на честь святителя Іоасафа, єпископа Білгородського у селищі Опитному Дніпровського району Дніпропетровської області, де звершив чин Великого освячення верхнього храму на честь святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського, чудотворця.

Після завершення чину великого освячення митрополит Іриней звернувся до молільників зі словом проповіді, після якої звершив у новоосвяченому храмі першу Божественну літургію.

На малому вході за ревне служіння Святої Церкви, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія, митрополит Іриней нагородив настоятеля храму протоієрея Дмитра Сорокового правом носіння митри.

Після закінчення богослужіння за заслуги у справі будівництва храму правлячий архієрей із благословення Предстоятеля УПЦ вручив благодійникам та трудівникам храму медалі, а також грамоти Предстоятеля. Грамотою правлячого єпархією були удостоєні парафіяни та будівельники храму.

Меценату храму Андрію Васильовичу Бібі була передана в дар ікона Божої Матері «Казанська», на подяку за працю у справі будівництва храму. А також благодійнику Володимиру Володимировичу Швачку — ікона святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського, чудотворця.

На завершення свого візиту архіпастир благословив усіх.

Чин Великого освячення нижнього храму на честь святителя Іоасафа, єпископа Білгородського митрополит Іриней звершив раніше, 25 грудня 2021 року.

15 вересня завершився черговий етап відновлення храму Чернігівської єпархії на честь святителя Феодосія, що на цвинтарі Яцево у Чернігові, – на нього встановили позолочений купол-маківку та хрест. Про це повідомляється на Facebook-сторінці храму. У березні храм значно постраждав внаслідок воєнних дій.

За словами настоятеля храму протоієрея Петра Казновецького, купол та хрест виготовили в Києві, гроші на відновлення храму збирали всією громадою. Раніше поставили великий залізний купол.

«Відновлюємо громадою та за допомогою храму Всіх святих Чернігівських, що на вулиці Всіхсвятській. Ми з ними одна громада. Ті кошти, які там зібрали на будівництво, нам віддали на відновлення. Парафіяни, які поїхали за кордон, теж збирали гроші та пересилали на картку, адже спонсорів як таких у нас немає», —розповів отець Петро. За його словами, залишилося багато роботи з відновлення інтер’єру, проте служби в храмі проводяться.

Нагадаємо, храм святителя Феодосія Чернігівського, у якому від воєнних дій ховалися 22 людини, був обстріляний російськими військами з артилерії 13 березня. Один зі снарядів влучив у дах храму, внаслідок чого купол упав усередину, вигорів повністю вівтар і клірос, зруйнувалася дзвіниця, були розбиті дзвони, згоріли бані та хрести. 10 квітня на сторінці парафії Феодосійського храму у Facebook повідомили про початок робіт з розбирання завалів.

Просмотров: 1389