На Рівненщині після агресивної спроби прибічників “ПЦУ” захопити храм УПЦ, церкву опечатали (відео)

18 вересня 2022 року у селі Хорів на Рівненщині прихильники “ПЦУ” під приводом молитви намагалися захопити Петро-Павлівську церкву. Рейдерські дії спинили правоохоронці, храм опечатали. Про це повідомляє пресслужба Рівненської єпархії, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як розповіли очевидці, конфлікт розпочався о 14.00, коли під приводом молитви за Україну, яку громада “ПЦУ” анонсувала в інтернеті, почали на територію церкви сходитись люди.

«Ми молились на акафісті, представники ПЦУ спочатку стали зносити столи, а далі почали заходити чоловіки і молоді хлопці, яких ми не знаємо», – розповіла  Ірина Шабатіна, прихожанка парафії.

Віряни УПЦ зробили спробу не пустити чоловіків на територію церкви, але не змогли протистояти силовому натиску. Релігійна громада УПЦ викликала поліцію, яка за словами селян, дуже довго їхала.

«Поки служили акафіст, громада ПЦУ співала піснеспіви, не церковні. Згодом ми помітили, що спів лише прикриття, а в цей час їх чоловіки болгаркою різали грати на вікнах», – коментує парафіянка Валентина Бізюк.

Коли приїхали правоохоронці, вона ледь проштовхнулися між натовпом прибічників “ПЦУ”, які сперечалися, лаялися і поводилися агресивно. Поліцейські стали біля вікон, де вже були порізані грати, і не давали продовжувати далі нищити церковне майно.

«Як поліція приїхала, то ломи  і болгарки громада ПЦУ  перекинули  через огорожу. Я переконаний, що на молитву вони сьогодні не мали збиратись, а цілеспрямовано прийшли  на захват. План,  очевидно,  готували не один тиждень», – зазначив протоієрей Олександр Максим‘юк, благочинний Острозького благочиння.

Під наглядом правоохоронців відбулися перемовини, у результаті довгих обговорень, церкву опечатали. Навісили по два замки на  кожну церковну будівлю. Домовились, що громада “ПЦУ” більше не буде чинити наругу над святинею до вирішення справи у юридичній площині.

Просмотров: 1364