У Черкасах урочисто відзначили 20-ліття освячення Архангело-Михайлівського кафедрального собору (+відео)

20 вересня 2022 року в Черкасах відбулися урочистості з нагоди дня пам’яті прпмч. Макарія Канівського, архім. Овручського, ігумена Пінського, Переяславського чудотворця та 20-річниці освячення Архангело-Михайлівського кафедрального собору Черкас, згідно з відкритими даними – найбільшого християнського храму в Україні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Черкаської єпархії.

Напередодні, перед початком урочистостей, відбулася заупокійна панахида на могилі спочилого архітектора та будівничого собору митрополита Черкаського і Канівського Софронія, яку звершив постійний член Священного Синоду Української Православної Церкви митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел.

Після панахиди в Архангело-Михайлівському кафедральному соборі було звершене всенічне бдіння з читанням акафіста преподобномученику Макарію перед ракою з його нетлінними мощами.

В день свята перед початком Божественної літургії митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела – найстаршого за хіротонією архієрея Української Православної Церкви, в Соборному парку Черкас гостинно зустрічали ігумені та сестри монастирів Черкащини, а також вихованці Черкаської православної гімназії.

На святковій Літургії Високопреосвященному митрополиту Агафангелу співслужили Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан, митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон, митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф, митрополит Черкаський і Канівський Феодосій, митрополит Конотопський і Глухівський Роман, митрополит Олександрійський і Світловодський Боголєп, вікарій Київської митрополії архієпископ Васильківський Миколай, вікарій Черкаської єпархії архієпископ Золотоніський Іоанн, вікарій Київської митрополії архієпископ Іванківський Кассіан, вікарій Київської митрополії архієпископ Білогородський Сільвестр, вікарій Тульчинської єпархії єпископ Ладижинський Сергій, вікарій Київської митрополії єпископ Вишневський Спиридон, вікарій Чернігівської єпархії єпископ Любецький Никодим, вікарій Черкаської єпархії єпископ Корсунь-Шевченківський Антоній.

Преосвященним владикам співслужило численне духовенство єпархії та гості у священному сані. За богослужінням молилися настоятельки і сестри монастирів Черкаської єпархії.

На сугубій єктенії була піднесена молитва за мир в Україні та єдність Православної Церкви.

По завершенні Літургії був звершений молебень перед святими мощами преподобномученика Макарія, після чого митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел привітав присутніх Преосвященних архієреїв, духовенство, чернецтво та мирян зі святом та вимовив проповідь.

Також митрополит Агафангел подарував митрополиту Феодосію копію чудотворного образу Касперівської ікони Божої Матері та, за заслуги перед Одеською єпархією і з нагоди святкування 20-річчя освячення Архангело-Михайлівського собору, нагородив владику Феодосія відзнакою митрополита Одеського і Ізмаїльського «Касперівська ікона Божої Матері».

Своєю чергою, митрополит Черкаський і Канівський Феодосій подякував владиці Агафангелу за візит до Черкас в цей ювілейний день 20-річчя освячення собору, адже саме владика Агафангел у 2002 очолював це освячення найбільшого храму України. Керуючий Черкаською єпархією з вдячністю, від кліру та парафіян Архангело-Михайлівського собору, подарував митрополиту Агафангелу ікону прпмч. Макарія Канівського з часткою його святих мощей, яка являється точною копією прижиттєвого портрета святого. Також владикою Феодосієм була висловлена щира подяка всьому сонму архієреїв, які прибули на молитовні урочистості до Черкас, присутньому духовенству, чернецтву та вірянам за участь у соборній молитві.

Насамкінець митрополит Феодосій від імені всієї Черкаської єпархії просив митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела прийняти найвищу єпархіальну нагороду Черкаської єпархії – відзнаку «ЗА ВІРНІСТЬ ЦЕРКВІ ТА МУЖНІСТЬ», якою нагороджується духовенство, чернецтво та миряни, які сміливо й самовіддано відстоюють свою віру і захищають свою Церкву в ці непрості часи.

Просмотров: 1498