Коментар прес-служби Львівської єпархії з приводу заклику старости села Верхня Яблунька звільнити парафіян УПЦ з роботи

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує коментар пресслужби Львівської єпархії з приводу заклику старости села Верхня Яблунька звільнити парафіян УПЦ з роботи.

“Нещодавно ми повідомляли, що 12 вересня 2022 року староста с. Верхня Яблунька (Турківський район) Єва Семків написала лист до голови Львівської ОВА з проханням звільнити директора школи та вчителів через те, що вони відвідують храми УПЦ.

Нагадаємо, що храм на честь Почаївської ікони Пресвятої Богородиці у селі Верхня Яблунька Львівської області було освячено 5 серпня 2021 року в день вшанування Почаївської ікони Пресвятої Богородиці. Парафія належить до Української Православної Церкви. А 11 квітня 2022 року в приміщенні храму виникла пожежа, причина якої досі не встановлена.

Весь цей час в селі не припиняються цькування і тиск на парафіян, з початком відкритої агресії РФ проти України вони відчутно посилилися. І ось, підбурена сільською старостою Євою Семків, громада Верхньої Яблуньки проводить загальні збори, на яких вирішено звільнити з посади директора Верхньояблунського УОСВ І-ІІІ ступенів та вчителів за їхні релігійні переконання. 12 вересня 2022 року староста Верхньої Яблуньки написала лист до голови Львівської ОВА з проханням посприяти в цьому ганебному звільненні.

Перелік повноважень старости села прописаний в Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні», стаття 54-
1. Староста. Пункт 12 цього Закону гласить, що староста «сприяє утворенню та діяльності органів самоорганізації населення, організації та проведенню загальних зборів, громадських слухань та інших форм безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення у відповідному старостинському окрузі».

З першого погляду здається очевидним, що староста села Верхня Яблунька Львівської області Єва Семків діяла в межах своїх повноважень, коли організувала збори громади села з метою звільнити директора і вчителів.

Але в п. 13 цього Закону вказано, що староста здійснює повноваження, визначені цим Законом та іншими законами України. Тобто староста має діяти виключно в правовому полі, до функціоналу старости аж ніяк не входить порушення Законів України. Проте пані Єва Семків порушила декілька дуже важливих законів, де гарантуються права і свободи громадян нашої країни.

1. Конституція України.

Стаття 35: «Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання […] Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа – від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов’язкова».

2. Закон України про свободу совісті та релігійні організації.

Стаття 3. Право на свободу совісті, Стаття 4. Рівноправність громадян незалежно від їх ставлення до релігії:
«Будь-яке пряме чи непряме обмеження прав, встановлення прямих чи непрямих переваг громадян залежно від їх ставлення до релігії, так само як і розпалювання пов’язаних з цим ворожнечі й ненависті чи ображання почуттів громадян, тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом».

Стаття 5. Відокремлення церкви (релігійних організацій) від держави, Стаття 6. Відокремлення школи від церкви (релігійних організацій):

«Державна система освіти в Україні відокремлена від церкви (релігійних організацій), має світський характер».
Про це ж свідчить і Закон України Про освіту.

3. Закон України Про освіту

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#n442

Стаття 31. Особливості відносин між закладами освіти та політичними партіями (об’єднаннями) і релігійними організаціями

1. Державні та комунальні заклади освіти відокремлені від церкви (релігійних організацій), мають світський характер.

4. Закон України про повну загальну середню освіту:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20#Text

Підставами для дострокового звільнення керівника закладу загальної середньої освіти… є:

-порушення вимог цього Закону щодо мови освітнього процесу;
-порушення вимог статей 30 і 31 Закону України “Про освіту”;
-порушення прав учнів чи працівників, встановлене рішенням суду, яке набрало законної сили;
-систематичне неналежне виконання інших обов’язків керівника, визначених цим Законом;
-неусунення у визначений строк порушень вимог законодавства, виявлених під час інституційного аудиту чи позапланового заходу державного нагляду (контролю).

Цей Закон встановлює чіткі підстави для звільнення керівника школи. Що з цих пунктів вгледіла в роботі керівника та педагогічного колективу школи пані староста? Яким чином перевірялася якість роботи директора та вчителів? А чи є висновки аудиту чи рішення суду щодо порушення вимог закону директором школи та вчителями? Ні, не має!

Замість того, щоб бути прикладом дотримання законодавства України, особливо в теперішній важкий час, коли країна виборює свою незалежність і це є гарантією утримання стабільності в суспільстві, староста пані Єва Семків сіє розбрат і підбурює громаду проти своїх же односельців.

Єдиною підставою для звільнення директора школи і вчителів рішення зборів та староста називають те, що вони відвідували богослужіння у храмах Московського патріархату, і цим показували негативний приклад учням. У зв’язку з цим виникає декілька питань.

По-перше, храм на честь Почаївської ікони Пресвятої Богородиці у селі Верхня Яблунька належить до Української Православної Церкви. 27 травня 2022 року у Свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі (Феофанія) відбувся Собор Української Православної Церкви, який прийняв відповідні доповнення та зміни до Статуту про управління УПЦ, що свідчать про повну самостійність та незалежність Української Православної Церкви від Московського Патріархату. Ця важлива подія була освітлена всіма засобами масової інформації. Ми впевнені, що в селі всі це знають. То чому замість того, щоб шукати порозуміння і миру між Церквами в громаді, насаджується протистояння між християнами?

По-друге, чому поганому може навчити учнів присутність на Божественній Літургії? Невже участь у Таїнствах, слідування євангельським заповідям, що проповідується в церкві – це зло? Може пані старості і односельцям варто було б самим відвідати богослужіння в храмі на честь Почаївської ікони Божої Матері і перевірити що відбувається на службі?

По-третє, з рішення зборів виходить, що в храми інших конфесій директору школи і вчителям можна ходити, а храм УПЦ – ні? Цією заявою пані староста села Верхня Яблунька і підбурена нею громада дискримінує частину своїх же односельців, розпалюють міжконфесійну ворожнечу і порушують права на свободу віросповідання.

Вважаємо таку поведінку старости села Єви Семків деструктивною, особливо під час війни, коли всі сили треба направити на підтримку ЗСУ і молитися за Перемогу над загарбником, що і роблять віряни Української Православної Церкви так само як і віряни інших конфесій”.

Просмотров: 1094