У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 90

Духовенство та миряни Української Православної Церкви надають різносторонню допомогу українським воїнам, медикам, вимушеним переселенцям та турбуються про всіх нужденних. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує дев’яносту частину репортажу про справи милосердя у різних єпархіях України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 89.

Києво-Печерська Лавра. Києво-Печерську обитель відвідали волонтери благодійної організації «Армія – твій оберіг». У ході візиту для соціального відділу Лаври, який опікується літніми людьми не лише у Києві, а й в інших містах України, було передано ходунки на колесах.

Намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Павел подякував керівництву та волонтерам благодійного фонду. «Ваша робота має велике значення у наданні допомоги українцям, які переживають зараз важкі часи, — зазначив владика Павел. — Коли у нас є хороша армія та захист, українці можуть жити, молитися, творити добрі справи, восходити від сили в силу. Успіхів і Божого благословення у вашій нелегкій роботі, яку ви робите не для себе, а для Бога та ближніх!».

Київська єпархія. Волонтери фонду «Фавор» спільно з волонтерами Благодійного проєкту «Наша Лепта» передали для 200 багатодітних родин, а також осіб з інвалідністю, пенсіонерів, та внутрішніх переселенців у Києві продуктові набори від польського Православного Митрополичого Благодійного Фонду «ЕЛЕОС», який діє за сприянням Православної Церкви в Америці (OCA) і вже вкотре допомагає українським нужденним.

Кожної п’ятниці співробітники та волонтери Синодального відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань годують безхатченків, пенсіонерів та нужденних на площі навпроти храму великомученика Георгія на Південному залізничному вокзалі Києва.

Сьогодні, 23 вересня, на благодійну трапезу прийшло 130 людей, які потребують допомоги.

На території Бориспільської єпархії Синодальний відділ Української Православної Церкви із взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями передав Захисникам України тактичні ноші, каремати, намети, спальні мішки, теплий одяг, побутові речі, господарський та технічний інвентар.

Гуманітарний вантаж було придбано та передано за ініціативи голови Синодального відділу Української Православної Церкви із взаємодії зі Збройними Силами митрополита Білоцерківського і Богуславського Августина.

Херсонська єпархія. У Херсоні при храмі на честь Касперівської ікони Божої Матері Української Православної Церкви створено центр гуманітарної допомоги усім, хто постраждав через бойові дії.

З благословення митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна надається допомога продуктами харчування, гарячою їжею, медикаментами, дитячим харчуванням, засобами гігієни.

«Мешканці міста зараз – це люди, які залишились тут з різних причин: хворі батьки, маленькі діти, нестача коштів, або почуття жаху через відсутність гуманітарних коридорів та невідомістю. Залишаються зі своєю паствою і священики: духовна та моральна християнська підтримка особливо потрібна в цей час», – поділилися у єпархії.

Активну підтримку для благодійної діяльності на Херсонщині надає Синодальний відділ Української Православної Церкви з соціально-гуманітарних питань та благодійний фонд з міста Нью-Йорк.

Харківська єпархія. 21 вересня 2022 року, в день свята Різдва Пресвятої Богородиці, настоятель Олексіївського храму міста Харків протоієрей Андрій Драненко передав медикаменти до Харківського центру переливання крові, а також звершив у медичному закладі молебень з молитвами за мир в Україні.

22 вересня 2022 року настоятель Свято-Духівського храму міста Богодухів протоієрей Стефан Бугір передав благодійну гуманітарну допомогу до дитячого інтернату та центральної лікарні міста Богодухів.

Полтавська єпархія. 21 вересня 2022 року, у день свята Різдва Пресвятої Богородиці, волонтери єпархіального центру «Благо» на чолі з керівником відділу благодійності і соціального служіння Полтавської єпархії протоієреєм Андрієм Сімоном та кліриком храму в ім’я святого мученика Іоанна Воїна м. Полтави протоієреєм Олександром Дроздовим відвідали Полтавський Центр адаптації для бездомних осіб і звільнених із місць позбавлення волі БО «Світло надії» та передали у заклад гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування, ліків, засобів гігієни. Також священники провели із пацієнтами закладу бесіди на духовні теми.

За благословенням митрополита Полтавського і Миргородського Филипа, секретар Полтавської єпархії протоієрей Михаїл Волощук спільно з волонтерами Громадської спілки «Закарпатські Ґазди» Робертом Іванчо, В’ячеславом Шутком та Олександром Касьяном доставили гуманітарну допомогу лікарям та військовослужбовцям, які знаходяться в зоні активних бойових дій.

Волонтери передали лікарям засоби для оперування, засоби особистої гігієни, антисептики, продукти харчування довгострокового терміну зберігання та солодощі для поранених військовослужбовців.

Отець Михаїл зустрівся і поспілкувався на духовні теми з лікарями та пацієнтами госпіталю, військовослужбовцями та пораненими, які проходять реабілітацію.

Олександрійська єпархія роздала біженцям 300 продуктових наборів. Дана допомога стала можливою завдяки підтримці БФ «Покров» (фонд клірика УПЦ протодиякона Вадима Новинського).

Миколаївська єпархія. У Миколаєві за підтримки БФ «Покров» (фонд клірика УПЦ протодиякона Вадима Новинського) Сергіївська парафія УПЦ передала 300 продуктових наборів жителям міста.

Вінницька єпархія. 22 вересня 2022 року за благословннням митрополита Вінницького і Барського Варсонофія на храмовій площі перед собором святого благовірного князя Олександра Невського у місті Жмеринка, відбувся благодійний фестиваль на підтримку Збройних Сил України — «УКРАЇНА під покровом Богородиці».

Фестиваль відбувся за підтримки українсько-німецького гуманітарного фонду.

До уваги глядачів були представлені музичні номери та деякі духовні піснеспіви, які виконували маленькі дітки, дорослі, а також священнослужителі з різних куточків України — Київщини, Рівного, Тернополя та Вінниці.

До присуніх зі словом звернувся митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, який підкреслив на важливості проведення даного заходу, адже він проводиться не задля розваг чи святкувань, а задля благодійності та має на меті зібрати кошти для Збройних Сил України.

На площі були розташовані скриньки для пожертв на ЗСУ. Також свою пожертву можна було перерахувати на банківську карту. Загалом благодійний фестиваль зібрав понад 40 тисяч гривень.

Просмотров: 265