У Святогірській Лаврі відбулася святкова Літургія на честь Собору святогірських святих (+відео)

24 вересня 2022 року у Свято-Успенській Святогірській Лаврі була звершена святкова Літургія на честь Собору святогірських святих. Як повідомляє пресслужба Донецької єпархії, це перше святкове богослужіння у 2022 році, яке пройшло у присутності паломників з-поміж духовенства та мирян. До цього дістатися до обителі було неможливо, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Цей рік для Святогірської Лаври ювілейний – 30 років тому тут було відновлено чернече життя.

Божественну літургію в день пам’яті Святогірських святих очолив намісник обителі митрополит Святогірський Арсеній у співслужінні єпископа Костянтинівського Паїсія, вікарія Горлівської єпархії єпископа Інокентія (Шестополь), настоятеля Свято-Троїцького собору святих урочищ.

Привітання владиці-наміснику, черницям та паломникам передав митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон.

«Ваше Високопреосвященство, дорогий владико Арсеній! Безмірно радий тому, що у вас зібралися прочани на молитву! Хочу сердечно привітати вас зі святом Собору преподобних отців наших, які у Святих Горах на Дінці, просіяли, їх молитвами Всемилостивий Господь зміцнює вас і нас. На жаль, не маю можливості розділити з вами радість спільного богослужіння та спілкування, але прошу ваших святих молитов біля мощей преподобних, щоб Господь послав Своє благословення і мир на нашу багатостраждальну землю. А Мати Божа нехай витирає сльози всіх тих, хто сьогодні молиться разом, хто звеличує ім’я Святої Трійці та прославляє пам’ять преподобних отців наших Святогірських. Зі святом вас, дорогі мої!», – зазначив митрополит Іларіон.

Монахи та миряни вислухали слова привітання, затамувавши подих і не соромлячись сліз. Митрополит Арсеній висловив сподівання, що настане час, коли митрополит Іларіон звернеться до всіх, стоячи на амвоні Свято-Успенського собору в найдавнішій обителі Донецького краю – Святогірській Лаврі.

Просмотров: 1203