У Харківській, Олександрійській, Одеській єпархіях освятили нові престоли

У Харківській єпархії освятили головний престол на честь ікони Божої Матері “Скоропослушниця” в Архангело-Михайлівському храмі селища Бабаї, в Олександрійській єпархії митрополит Боголєп освятив храм на честь Різдва Богородиці у с. Криничуватка, митрополит Одеській і Ізмаїльський Агафангел освятив після реставрації верхній храм на честь святителя Миколая у Покровському кафедральному соборі Ізмаїла. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужби єпархій.

19 вересня 2022 року з благословення митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія відбулося освячення головного престолу на честь ікони Божої Матері “Скоропослушниця” в Архангело-Михайлівському храмі селища Бабаї Харківської області.

24 вересня відбулося освячення храму Різдва Богородиці у с. Криничуватка, Бобринецького округу Кіровоградської області.

Силами благодійників – сім’ї Петренко, у невеликому українському селі було створено комплекс із двох храмів, облагороджено територію, створено умови для життя священника.

Соборне освячення храму очолив митрополит Олександрійський та Світловодський Боголєп, який після звершення Літургії вручив нагороди Української Православної Церкви благодійникам громади.

23 вересня митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел освятив у Покровському кафедральному соборі Ізмаїла на Одещині верхній храм на честь святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських. Митрополиту Агафангелу співслужили архієпископ Болградський Сергій та духовенство Ізмаїльського благочиння.

Храм святителя Миколая освятили після реставрації. Перед чином освячення у Свято-Покровському кафедральному соборі звершили акафістний спів Божій Матері.

Собор на честь Покрови Пресвятої Богородиці в Ізмаїлі, другому кафедральному місті Одеської єпархії, є об’єктом культурної спадщини державного значення. Він був побудований за проектом відомого архітектора Авраама Мельникова та освячений у 1831 році. Через 17 років, у 1848 році, в критій галереї, що з’єднала собор з новою дзвіницею, церковним старостою купцем Петром Сорокалетовим на його власні кошти був побудований верхній храм в ім’я святителя Миколая Чудотворця. За майже два століття існування собору в ньому кілька разів проводили часткові реставраційні роботи: до сторічного ювілею в 1931 році, після землетрусу в 1940 році, в 1975 році відновили ділянки відшарованого настінного розпису, що був виконаний академіком Петром Піскарьовим.

Після 2004 року розпочали реставрацію притвору та розташованого над ним храму на честь святителя Миколая.

Просмотров: 409