Предстоятель очолив престольне свято Хрестовоздвиженського храму Києво-Печерської Лаври

27 вересня 2022 року, у день свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію на площі перед Хрестовоздвиженським храмом Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.  

Предстоятелю співслужили намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Львівський і Галицький Філарет, архієпископ Баришівський Віктор, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство монастиря та гості обителі у священному сані.

За богослужінням співав хор братії Лаври під керівництвом архімандрита Полікарпа (Линенко).

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир розповів вірянам про Хрест Господній.

«Та людина, яка носить хрестик, яка з молитвою осіняє себе хресним знаменем і намагається жити так, як Христос сказав, та людина отримує від Хреста велику силу, яка перемагає всяке зло: головне зло, яке йде від диявола, і те зло, яке йде від злих людей, від неблагонамірених людей – всяке зло перемагається силою Святого і Животворящого Хреста», – наголосив Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Завершуючи проповідь, архіпастир побажав: «Нехай Господь силою Святого і Животворящого Хреста береже кожного із нас, нехай Господь пошле мир на нашу землю і допомагає нам жити так, щоб кінець нашого земного життя був початком вічного життя на Небі у Христі».

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. У молитві після сугубої єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив дияконську хіротонію Олексія Тулюлі. Він служитиме у храмі на честь Різдва Іоанна Хрестителя на Звіринецькому кладовищі.

Наприкінці богослужіння священнослужителі на чолі з Предстоятелем звершили чин славлення та вклонилися Чесному Хресту. Блаженніший архіпастир привітав вірян зі святом та благословив усіх.

27 вересня православні християни згадують дві події. У 326 році в Єрусалимі був знайдений хрест, на якому розіп’яли Іісуса Христа. Сталося це близько гори Голгофи, де був розп’ятий Спаситель. І друга подія – повернення Животворящого Хреста з Персії, де він перебував у полоні. У VII столітті повернув його в Єрусалим грецький імператор Іраклій. Обидві події об’єднувало те, що Хрест перед народом воздвигали, тобто піднімали. При цьому направляли його на всі сторони світу по черзі, щоб люди могли вклонитися йому і розділити один з одним радість знайдення святині.

Напередодні Предстоятель очолив всенічне бдіння з чином Воздвиження Хреста в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

Просмотров: 1698