УПЦ – консолідуюча сила українського народу. Волинські священники розповіли про свою поїздку на Схід і Південь

«Під час збору допомоги відчув, що Українська Православна Церква – це справді консолідуюча сила в українському народі», — учасник гуманітарної місії.

Про те, що Церква покликана являти діла милосердя, знає кожен. Від священнослужителів часто чекають більшого, аніж служіння біля Престолу Божого і проповіді з амвону, особливо у такі важкі часи, в яких ми опинилися. У репортажі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ читайте про чотириденну поїздку священників Волинської єпархії на Схід та Південь України.

«До мене звернулася сусідка, яка має певні зв’язки із волонтерами, котрі займаються міжнародною діяльністю? і запитала чи не міг би я доставити автомобіль зі Львова воїнам ЗСУ у Харківську область. Без вагання я погодився», — розповів священнослужитель Волинської єпархії протоієрей Юрій Зарафутдінов.

Отець Юрій зібрав своїх співбратів-священників. Практично одразу сформувалася група із семи волонтерів у сані. Зокрема, отцю Юрію зголосилися допомогти: настоятель Благовіщенського ставропігійного храму міста Луцьк протоієрей Володимир Літвенчук, настоятель Христо-Різдвяного храму міста Горохів протоієрей Андрій Гаврилюк, настоятель Різдво-Богородичного храму села Холонів Горохівського благочиння протоієрей Олексій Дзіндзя, настоятель Михайлівського храму села Несвіч Білостоцького благочиння протоієрей Миколай Ковальчук, настоятель Миколаївського храму села Смолигів Білостоцького благочиння протоієрей Миколай Омельчук; настоятель Параскевського храму села Ратнів Княгининського благочиння архімандрит Онуфрій (Куц).

Одним із найактивніших співорганізаторів цієї подорожі став архімандрит Онуфрій (Куц), який розв’язував різноманітні питання: від фарбування авто до збору допомоги для захисників на передовій та мирних жителів прифронтових і деокупованих територій.

За словами отця Онуфрія, під час збору допомоги він відчув, що «Українська Православна Церква – це справді консолідуюча сила в українському народі. В зборі гуманітарної допомоги об’єдналися не лише православні, а і представники інших конфесій, зокрема, близько 150 продуктових наборів пожертвувала одна з общин місцевих протестантів (ХВЄ)».

Так з кожним днем масштаби майбутньої допомоги розширювалися.

Протоієрей Юрій, з якого все почалося, вирішив допомогти також воїну-односельчанину та його побратимам, які захищають Україну на території Миколаївської області.

«Паралельно з підготовкою гуманітарного вантажу ми із моїм другом Олегом М’яновським шукали генератор, кошти на який виділили частково самі військовослужбовці, а частково – Волинська єпархія та особисто деякі священники разом зі своїми парафіянами. Дізнавшись про те, що ми збираємо кошти для покупки цього пристрою, до мене зателефонувала дочка одного воїна-добровольця, котра проживає в Канаді, і допомогла отримати кошти від канадського благодійного фонду», — розповів отець Юрій.

Отримавши благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія та архієпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, 21 вересня, у день Різдва Божої Матері, після святкової Літургії та молитви перед доброю справою, священники вирушили у дорогу.

Зібране везли трьома бусами, повністю завантаженими гуманітарною допомогою. Один бус тягнув автомобіль, який священники транспортували для наших Захисників.

До Харкова вони прибули 22 вересня вранці, зустрілися із волонтерками Оленою Ігнатовою та Олександрою Темченко. Після передачі транспортного засобу священники у супроводі волонтерок відвідали постраждале від бойових дій село Велика Бабка Чугуївського району, де роздали продуктові набори та речі першої потреби, які просили місцеві жителі.

«Гарні, добрі люди, з працьовитими руками, — поділився своїми враженнями від відвідин населеного пункту архімандрит Онуфрій. — Ми охоче поспілкувалися з ними та підбадьорили. Тут, до речі, волонтери нас прийняли до своєї благородної організації “Тримаймося разом” і вручили волонтерські посвідчення».

Гості з Волинської єпархії відвідали у Великій Бабці пошкоджений внаслідок бойових дій Покровський храм та поспілкувалися із настоятелем протоієреєм Димитрієм Лі. Наостанок зустрічі отцю Димитрію та волонтеркам священники лишили благодійну поміч для жителів села Піщане.

Цього ж дня пізніше священники зустрілися із воїнами-земляками, благословили їх на захист України, підбадьорили, поспілкувалися та передали приготовані монахинями з Волинської єпархії смачні гостинці. Гостей військовослужбовці зустрічали радо і навіть частину дороги до Ізюма супроводжували.

В Ізюмі священники-волонтери в першу чергу завітали до медичного закладу, у якому лікують поранених воїнів, передали харчі та необхідне. А 23 вересня отці волонтери відвідали Харківський військовий госпіталь. Тут протоієрей Олексій Дзіндзя провідав свого земляка, який, обороняючи нашу Вітчизну, отримав поранення.

І у цьому медичному закладі священники залишили велику частину провізії (закрутки, картоплю, засоби гігієни тощо). Священнослужителі згадують, що головний лікар був приємно вражений щедрістю віруючих людей.

В ході поїздки священники взялися за ще одну добру справу.

«Я знаю одну сім’ю переселенців з Ізюма, наразі вони проживають у Волинській області. В Ізюмі у них залишився автомобіль, який пошкодився внаслідок прильоту снаряда, — розповів отець Онуфрій. — Ми вирішили привезти транспортний засіб до його власників».

Тож після відвідин харківського госпіталю, група священників розділилася: архімандрит Онуфрій (Куц) разом із протоієреєм Володимиром Літвенчуком та протоієреєм Миколаєм Омельчуком займалися транспортуванням автівки. Протоієрей Юрій Зарафутдінов разом із протоієреєм Андрієм Гаврилюком, протоієреєм Олексієм Дзіндзею, протоієреєм Миколаєм Ковальчуком поїхали на Південь України.

«По дорозі на Миколаївщину ми заїхали у місто Дніпро, де також було домовлено із моїм другом волонтером Костянтином про те, що ми передамо теплий одяг для переселенців, якими опікується БФ “Архангели Миру”», — розповів отець Юрій.

Фінальним етапом подорожі став візит до Захисників України, які обороняють нашу Батьківщину у Миколаївській області. Зустріч там з односельцем стала одним із найрадісніших моментів поїздки для отця Юрія, згадує він.

Воїнам передали генератор, інші необхідні речі та продовольчі продукти. Проте, за словами самих військових, найважливішою допомогою стала духовна підтримка.

Вранці 24 вересня священники відслужили молебень для воїнів та поспілкувалися із ними. Священнослужителі запевнили Захисників, що вся повнота Церкви і вони особисто моляться за них та побажали Божого благословення.

На цьому закінчилася волонтерська подорож священнослужителів Волинської єпархії. Отці волонтери вирушили у дорогу додому, адже наступним днем була неділя. Сотні вірян чекали своїх пастирів, щоб разом помолитися на Божественній літургії, почути слово проповіді та гуртуватись навколо них, задля творення добрих діл.

Окрім згаданих у репортажі благодійників, група священників, які здійснили гуманітарну поїздку на Схід і Південь нашої багатостраждальної Батьківщини, висловлюють щиру подяку Олегу Бартошуку, Юрію Сороці та благодійнику з Польщі пану Кшиштофу.

Просмотров: 2877