В одинадцяти єпархіях УПЦ провели в останню дорогу полеглих Захисників України

17-28 вересня 2022 року священнослужителі Бориспільської, Ніжинської, Кам’янської, Житомирської, Харківської, Запорізької, Олександрійської, Рівненської, Волинської, Одеської, Тернопільської єпархій відспівали полеглих Захисників України, які віддали свої життя у боротьбі проти російської агресії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на єпархіальні пресслужби.

17 вересня духовенство Березані у Бориспільському районі Київської області звершило чин відспівування воїна Максима Даценка, який помер від осколкового поранення 13 вересня у віці 41 року.

Богослужіння звершив благочинний Березанського округу архімандрит Назарій (Омеляненко) у співслужінні духовенства міста: настоятеля Свято-Софроніївського храму протоієрея Олександра Клименка, настоятеля Архангело-Михайлівського храму протоієрея Сергія Тарана, настоятеля Свято-Успенського храму ієрея Андрія Борбіча та ієродиякона Никона (Згурського). В кінці зі словом настанови до присутніх звернувся архімандрит Назарій.

18 вересня у Дударкові  було звершено відспівування воїна Олександра Кожухара, який помер захищаючи Батьківщину. Звершив чин відспівування настоятель храму на честь Воскресіння Христового с. Дударків архімандрит Нестор (Горшенін). Попрощатися з загиблим зібралось усе село. В кінці зі словом настанови до присутніх звернувся архімандрит Нестор.

19 вересня з благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента благочинний Коропського району протоієрей Володимир Мисенко у співслужінні духовенства благочиння звершив відспівування воїна Павла Медведя в Миколаївському храмі с. Атюша Новгород-Сіверського району Чернігівської області.

Майбутній воїн народився 28 червня 1989 р. у багатодітній родині. У 1996-му пішов до школи, потім вступив до професійно-технічного училища, здобувши в ньому фах електрозварювальника. Потім була строкова служба в армії. Далі – робота, молодий чоловік працював у Києві в мережі супермаркетів.

Після народження сина повернувся в рідне село, де трудився на різних роботах.

«Спокійний, добрий, безкорисливий, залюбки допомагав іншим, любив спілкуватися…», – кажуть про Павла вчителі Атюшівської школи. Односельці споминають, що він був дуже трудолюбивий, завжди готовий прийти на допомогу, нікому ні в чому не відмовляв.

Павло Медвідь одним із перших жителів с. Атюші став на захист України й стояв до останнього свого подиху, віддавши за Батьківщину найцінніше, що мав – своє життя. Помер воїн Павло 13 вересня на Херсонщині від ран, отриманих під час ворожого артобстрілу.

28 вересня благочинний Носівського церковного округу протоієрей Михаїл Гулик у співслужінні духовенства благочиння звершив чин відспівування воїна Любомира Луцака у Свято-Троїцькому храмі м. Носівки на Чернігівщині.
Військовослужбовець героїчно загинув 23 вересня під час боїв поблизу села Миколаївка на Донеччині, потрапивши під ворожий артилерійський обстріл. Поховали захисника України на місцевому кладовищі.

23 вересня у с. Могилів Царичанського району Дніпропетровської області відбулося відспівування загиблого воїна Дмитра Івановича Омеляна 1993 року народження. Полеглий воїн загинув 20 вересня захищаючи нашу країну від російських загарбників. Відспівування звершив клірик Кам’янської єпархії архімандрит Авель (Чайковський).

У бою за село Опитне Покровського району, Донецької області під час виконання бойового завдання загинув Стоцький Валерій Васильович, солдат 4-го взводу роти охорони з села Нехворощ Бердичівського району Житомирської області. Чин відспівування воїна очолив благочинний Андрушівського округу архімандрит Макарій (Гаврилів) зі священниками благочиння.

26 вересня Покровському храмі міста Житомира було звершено заупокійну Божественну літургію та чин відспівування загиблого Захисника України Олега Володимировича Волинець.

Олег Володимирович був уродженцем Житомира, закінчив ЗОШ №16 та Житомирську Політехніку. З початку повномасштабного вторгнення з боку Росії Олег вступив до ЗСУ та став офіцером механізованої бригади. Захищаючи Україну, загинув на сході у нелегких боях проти ворога. Захиснику було лише 37 років. В Олега залишилась сестра та мати, яка являється вірянкою УПЦ і постійною парафіянкою Покровського храму на Крошні.

З благословення митрополита Житомирського і Новоград-Волинського Никодима чин відспівування звершив духівник єпархії архімандрит Гавриїл (Вардаєв). Наприкінці молитви отець Гавриїл звернувся зі словом співчуття та настанови до рідних Героя та присутніх.

Священники Чуднівського округу відспівували загиблого Захисника Україна Лисака Анатолія Васильовича, жителя с. Троща Житомирщини.

Очолив молитву благочинний району протоієрей Олександр Чикун у співслужінні настоятеля місцевого храму протоієрея Андрія Легкого та настоятеля Свято-Троїцького храму с. Краснопіль протоієрея Михаїла Шукост. Люди із всього округу приїхали віддати шану Герою воїну Анатолію.

Настоятель храму Різдва Пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна села Сніжків Богодухівського району Харківської області звершив відспівування захисника України, який загинув на полі бою.

25 вересня у Георгіївському храмі Запорізької єпархії попрощалися з воїном Сергієм Омельченком. Чин відспівування звершив протоієрей Олександр Афонін.

27 вересня Петрівська громада попрощалася зі своїм земляком Лигою Ігорем Миколайовичем, загиблим 22 вересня на Донеччині під час виконання військового обов’язку. Живим коридором із квітами на колінах, низько схиливши голови у скорботі, мешканці громади зустріли та провели героя, віддавши йому останню шану.

З першого дня повномасштабного вторгнення РФ в Україну Ігор Миколайович пішов обороняти Батьківщину. Односельці запам’ятають його як відкриту, щиру, добру, відповідальну, справедливу, з великим серцем та веселою вдачею людину. Ігор Миколайович Лига ніколи не нарікав на долю, мав чудове почуття гумору. У загиблого захисника залишилися мама, дружина, донечки та онучок.

Провели загиблого воїна-героя жителі села, представники влади, військовослужбовці, мешканці громади, духовенство.

Чин похорону звершив благочинний храмів Петрівського округу Олександрійської єпархії протоієрей Димитрій Городецький та духовенство району.

Вічний спочинок захисник рідної землі Лига Ігор Миколайович тепер має на цвинтарі в тихому куточку свого села Новий Стародуб.

28 вересня у Покровській церкві села Підзамче Радивилівського благочиння Рівненської єпархії звершили чин похорону над українським захисником Миколою Шурином. Очолив заупокійну службу протоієрей В‘ячеслав Демчук, благочинний Радивилівського благочиння  у співслужінні собору священників єпархії.

Загинув захисник 24 вересня під час виконання бойового завдання в районі міста Бахмут, що на Донеччині під ворожим обстрілом. Народився Микола у 1995 році у селі Підзамче, Радивилівської громади Дубенського району, де й проживав з родиною. Воїн Микола був парафіянином Покровського храму села Підзамче.

Цього ж дня у храмі в ім’я Архистратига Михаїла села Нова Пляшева Радивилівського благочиння звершили відспівування парафіянина, загиблого воїна Романа Грольдюка. Чин похорону очолив протоієрей Віктор Земляний, секретар Рівненської єпархії у співслужінні священників Радивилівського благочиння.

Зі словами підтримки та співчуття секретар єпархії звернувся до рідних загиблого, до всіх, хто прийшов провести воїна в останню дорогу.

«Я сьогодні молився і дивився на свічки біля труни полеглого, вітер, що крізь двері вривався, хотів їх загасити, але ви своїми спинами затулили і не дали цього зробити. Ось так само Роман з побратимами на полі бою затулив нас з вами своїми тілами від ворога. Моліться за нього, а він буде молитися за нас з вами у Небесному воїнстві. Спасибі батькам за Героя», – сказав отець Віктор. 

Провести 28–річного односельчанина прийшло багато друзів, сусідів, рідня, люди й з інших сіл. Про Романа розповідають, що був сміливим і відважним, воював ще під час АТО. У лютому 2022 спочатку був у теробороні, згодом пішов на війну. Сержант, командир відділення протитанкового відділення протитанкового взводу роти вогневої підтримки, Грольдюк Роман Петрович, 1994 року народження, загинув 24 вересня при виконанні бойового завдання за призначенням під час воєнних дій на території України поблизу населеного пункту Бахмут Донецької області.

28 вересня Маневиччина на Волині попрощалася із загиблим захисником Олегом Миткаликом.

Воїн загинув 22 вересня під час виконання бойового завдання в районі населеного пункту Бахмут Донецької області. Біля дому Олега в селі Велика Яблунька, зібрались родичі, друзі, колеги, побратими, жителі села та навколишніх населених пунктів, щоб віддати шану Герою. Від рідної хати траурна хода у супроводі духового оркестру попрямувала до храму.

Відспівування Героя звершили клірики Волинської єпархії у місцевому Хрестовоздвиженському храмі. Очолив заупокійне богослужіння благочинний Оконського округу та настоятель храму прот. Іоанн Сонюк у співслужінні кліриків єпархії. Поховали Героя України на кладовищі в селі Оконськ.

У Чорноморську на Одещині в храмі Ікони Божої Матері Споручниця грішних відбулося відспівування загиблого воїна Сергія Грищука. Священнослужителі Одеської єпархії соборно молилися за упокій його душі.
Також у вересні на Одещині прощалися з загиблим воїном Віктором Шевченком, який віддав своє життя за незалежність України.
У Свято-Казанському храмі села Трапівка було звершено чин погребіння воїна Збройних сил України Олега Плотного, який загинув під Херсоном, виконуючи бойове завдання. За життя воїн Олег, який був талановитим різником по дереву, власноруч виготовив різний кіот для храмової ікони Божої Матері. Цей кіот зберігатиме пам’ять про нього, як і громада храму, прихожанином якого був загиблий.
Ще одне прощання з загиблим воїном відбулося у Дмитріївському храмі Тарутинського округу. Тут в останню путь за участю духовенства храму проводжали воїна Івана Губенка, який загинув під Миколаєвом.
Також у храмі Святого мученика Іоанна Воїна у вересні був звершений чин відспівування загиблого воїна Юрія Цуканова, чий земний шлях закінчився на Донеччині.
У селі Першотравневе Южненського благочиння в останній путь також провели загиблого воїна Валерія Богдана.
У Почаєві на Тернопільщині помолилися за упокій убієнного новопреставленого воїна Героя Петра Кучера жителя с. Ридомиль.
Вечері 27 вересня священнослужителі Тернопільської єпархії звершили заупокійну літію на центральній вулиці міста біля Меморіалу Захисникам України. У своєму слові клірик єпархії протоієрей Петро висловив співчуття родині, а також закликав всіх молитися за убієнного воїна.
Молимося за полеглих Захисників України, вічна пам’ять Героям!

Просмотров: 820