У Києво-Печерській Лаврі помолилися за дітей сиріт у День усиновлення (+відео)

30 вересня в Українській Православній Церкві офіційно оголошено Днем молитви за сиріт. Відповідне рішення про це було прийнято Священним Синодом УПЦ 27 грудня 2021 року.

Сьогодні, в День усиновлення, вперше в різних храмах прочитали спеціальні молитви про спасіння усіх сиріт, позбавлених батьківської опіки, дарування їм душевного спокою та благочестя; про усіх, хто допомагає сиротам і навчає їх; про благословення Боже благочестивим батькам, які взяли опіку над дітьми-сиротами, а також про пом’якшення сердець усіх людей.

Тексти цих молитовних прохань затвердили на підсумковому Синоді минулого року.

Молитву за сиріт у храмі Різдва Пресвятої Богородиці в Києво-Печерській Лаврі з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія очолив ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр. Владиці співслужили Голова Синодального відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань протоієрей Сергій Екшиян та викладачі і співробітники Київських духовних шкіл.

Після піднесених молитов ієрарх УПЦ звернувся до присутніх зі словом проповіді, нагадавши, що цього дня Церква вшановує також пам’ять мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, а держава відзначає День усиновлення.

«Святе Письмо каже, що Господь наш “сироту і вдовицю прийме” і це дуже важливо, — наголосив владика. — З різних причин позбавлена можливості бути поряд зі своїми фізичними батьками, така дитина отримує Бога своїм Батьком. Бог береже і зміцнює сироту та вдовицю, тих, хто позбавлений у цьому суспільстві допомоги, підтримки, але не позбавлений Божественної ласки. А іноді у близькій присутності Божій сирота не відчуває ні утисків, ні відсутності батьків, бо милість Господня посилає йому втіху».

Архієпископ Сильвестр підкреслив, що усі християни повинні пам’ятати, що саме вони являються знаряддям Промислу Божого про знедолених, а особливо про сиріт.

«У нас зараз такий час, час страшний, коли величезна кількість дітей стали сиротами не тому, що залишені батьками, а тому, що їхні батьки, на жаль, уже не в царстві живих, а в царстві померлих», — з жалем зазначив він і закликав усіх православних допомагати таким дітям.

«Нехай ця маленька молитва, яку ми звершили, буде почута Богом. <…> Нехай Божественне благословення і допомога будуть на всіх тих людях, які допомагають сиротам словом, ділом та іншими своїми можливостями», — побажав Його Високопреосвященство.

Просмотров: 333