У Неділю після Воздвиження Предстоятель звершив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі (+відео)

2 жовтня 2022 року, у Неділю 16-ту після П’ятидесятниці, після Воздвиження, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Предстоятелю співслужили вікарії Київської єпархії єпископ Ірпінський Лавр і єпископ Бородянський Марк, духовенство обителі та гості у священному сані.

За богослужінням співав хор Київських духовних шкіл під керівництвом архімандрита Романа (Подлубняка) та митрополичий хор під керівництвом архімандрита Геронтія (Борисевича).

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир пояснив вірянам притчу про таланти.

«Ми повинні використовувати ці таланти так, щоб зберігати у світі Божественну гармонію, – сказав він. — Божественна гармонія дає людині відчуття блаженства. Людині, яка живе в такій гармонії, добре, вона задоволена всім, не гордиться, а просто смиренно усвідомлює, що має все, що їй потрібно і чого вона хоче».

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. У молитві після сугубої єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив дві хіротонії. Священиком став диякон Іоанн Крись, студент 4 класу Київської духовної семінарії. Дияконом – студент II курсу Київської духовної академії Вадим Захарук.

Наприкінці богослужіння Предстоятель очолив чин славлення та поклоніння Хресту Господньому.

Після відпусту Блаженніший владика привітав вірян з недільним днем, побажав миру нашій землі та необхідного для земного життя і спасіння на Небі.

Напередодні Предстоятель очолив всенічне бдіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

Просмотров: 1978