Життя — це дар Бога, і віднімати його може лише Той, хто його дав — Блаженніший Митрополит Онуфрій (відео)

Життя кожної людини є найбільшим даром Божим і забирати його може тільки Бог – на цьому Блаженніший Митрополит Онуфрій наголосив під час проповіді у День пам’яті преподобного Сергія Радонезького, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У своєму слові Предстоятель розповів, що родоначальником монашества на нашій землі є преподобний Антоній Києво-Печерський. Цей святий угодник Божий «заснував тут Велику Лавру, яка і сьогодні існує, у якій покояться мощі багатьох преподобних отців і у якій звершується постійна молитва за нашу українську землю і за весь світ», – зазначив Першосвятитель.

За словами Блаженнішого Митрополита Онуфрія, одним із духовних спадкоємців преподобного Антонія був преподобний Сергій, ігумен Радонезький, який став отцем чернецтва на північних землях Русі.

Архіпастир розповів таку історію із житія преподобного Сергія:

«Коли преподобний ще був в утробі матері, мати прийшла на Божественну літургію… Перед читанням Євангелія младенець крикнув у її чреві так, що люди почули його крик. Мати здивувалася, але нічого не могла зрозуміти. Потім, коли співали Херувимську пісню, він знову закричав так, що всі почули. І втретє преподобний закричав, коли священник після “Отче наш” виголосив “Святая Святим”».

Блаженніший владика пояснив, що це трикратне виголошення в утробі матері преподобного Сергія було предзнаменням того, що він буде великим служителем Святої Трійці. І справді, преподобний Сергій заснував Свято-Троїцьку обитель і ця обитель існує і тепер, в ній живуть та подвизаються монахи і там почивають мощі святого угодника.

Також Предстоятель наголосив, що серед багатьох добрих справ святого одним із найбільших подвигів було примирення руських князів, які постійно воювали один проти одного.

«І ми молимося сьогодні, щоб преподобний Сергій просив Бога, щоб на нашій землі запанував мир, щоб люди перестали убивати один одного, тому що життя людське є найбільшим даром і ніхто не має права цей дар віднімати від людини, крім Того, Хто дав цей дар, а дар життя дає кожній людині Бог», – сказав Першосвятитель.

Архіпастир вкотре нагадав, що «Бог нас створив і поселив на цій землі не для того, щоб ми воювали один проти одного, щоб ми ображали один одного, а для того, щоб ми жили в мирі, злагоді, щоб ми любили Бога і любили один одного».

«Нехай Господь молитвами преподобного Сергія благословить землю нашу миром, щоб люди знову повернулись до нормального життя, щоби мати бачила свого сина здоровим, щасливим, щоб сестра бачила свого брата, щоб дружина бачила свого чоловіка, діти бачили свого батька, щоб всі жили в здоров’ї, Божому благословенні, виконуючи Божественні заповіді, які ведуть людину до вічного спасіння на небі у Христі Іісусі, Господі нашому», – сказав у підсумку Блаженніший владика.

Просмотров: 323