Представники УПЦ взяли участь в урочистостях з нагоди 300-ліття з Дня народження видатного українського письменника і філософа Григорія Сковороди

12 жовтня 2022 року представники Київських духовних шкіл та Синодального відділу Української Православної Церкви «Церква і культура» взяли участь в урочистостях з нагоди 300-ліття народження видатного українського письменника і філософа Григорія Сковороди, що відбулися у Книжковій Палаті України. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу КДАіС.

Зокрема, у приміщенні Палати відкрилася виставка «Григорій Сковорода у друкованих виданнях України: 300-річчю від дня народження мислителя присвячується».

Організаторами виставки виступили: Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова», Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка Національної академії наук України, Київська духовна академія.

Ідея заходу та сприяння в організації — Синодальний відділ Української Православної Церкви «Церква і культура».

З благословення ректора Київської духовної академії і семінарії архієпископа Білогородського Сильвестра Київські духовні школи на святкуванні представили: вчений секретар ієромонах Митрофан (Божко), завідувач бібліотеки та церковно-археологічного музею доцент архімандрит Дамаскін (Лебедь), доцент Ігор Вікторович Хроненко.

Відкрив захід директор Книжкової палати України, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Микола Іванович Сенченко. Він розповів про роботу співробітників Книжкової палати над друкованим доробком Сковородіани у фондах установи. Ця по суті велика дослідницька праця вилилася не лише у формування виставки, але й створення книги з однойменною назвою.

Директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, академік, доктор філологічних наук Микола Григорович Жулинський в своєму слові окреслив велич духовного спадку Григорія Сковороди. Цей спадок позначився на карбуванні основ не лише національної культури, але й національного духу українського народу.

Директор Вишгородського історико-культурного заповідника, голова Міжнародного Фонду культурного співробітництва Влада Володимирівна Литовченко окреслила віхи творчості Г. Сковороди, яка опиралася на фундамент Київської Русі та вічні християнські засади.

Виставку відвідав перший заступник міністра культури України Ростислав Володимирович Карандєєв. У своєму зверненні до учасників заходу він наголосив на силі культури як фактору єднання та натхнення народу в боротьбі за волю Батьківщини, за Перемогу.

Голова Синодального відділу Української Православної Церкви «Церква і культура» ігуменя Серафима зупинилася на діяльності Григорія Сковороди як християнського філософа.

Архімандрит Дамаскін (Лебедь) у своєму виступі закликав усіх до засад покаяння, що їх сповідував своїм смиренним життям Григорій Савич Сковорода, який, хоча й був велетнем духу, але зрікся принад світу цього й обрав жереб простого мандрівника.

Після закінчення урочистої частини завідувачка Державного архіву друку Книжкової палати України, кандидат історичних наук, доцент Лариса Василівна Дояр зробила для присутніх екскурс в експозицію виставки, детально розповівши про друковану Сковородіану України в еволюційному процесі 18-21–х століть.

Після цього квартет хору Київської духовної Академії виконав твори сучасників Г. Сковороди, видатних українських композиторів Дмитра Бортнянського, Артемія Веделя і Максима Березовского.

Під час урочистостей голова Книжкової Палати, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, був удостоєний ордену Української Православної Церкви імені Ярослава Мудрого.

Наприкінці заходу була виконана Молитва за Україну “Боже, Великий Єдиний”.

Просмотров: 849