Церква та волонтери доставили чергові транші допомоги в прифронтові та деокуповані території

Духовенство, віряни різних єпархій та православні волонтери не лишаються осторонь горя і проблем своїх співвітчизників, які найбільше постраждали внаслідок російського вторгнення. Інформаційно-просвітницький відділ публікує репортаж про допомогу постраждалим жителям прифронтових та деокупованих територій, а також біженцям, чернечій братії та людям, котрі знайшли прихисток у Святогірській лаврі.

18 жовтня 2022 року за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія священнослужителі Київської єпархії спільно з волонтерами доставили близько 18 тонн гуманітарного вантажу у Донецьку та Харківську області.

Зокрема, допомогу отримали насельники Успенської Святогірської лаври, сестри Покровського жіночого монастиря міста Лиман, а також жителі міст Ізюм, Лиман і Святогірськ та навколишніх населених пунктів.

У зборі допомоги взяли участь священнослужителі і миряни Макарівського вікаріатства (Макарівське, Бишівське і Фастівське благочиння), Першого Бородянського благочиння та волонтери.

Волонтери молодіжного руху «Парасолька», що діє при столичному Вознесенському храмі на Деміївці, зібрали гуманітарну допомогу Покровському жіночому монастирю міста Лиман Донецької області.

В обителі перебувають понад 50 сестер та понад 50 місцевих жителів, які ховаються там від обстрілів.

«У монастирі критичне становище, їжі майже немає. У Лимані немає опалення, електрики, газу, води, зв’язку, нічого не працює, місто періодично обстрілюють. У монастирі голод, із продуктів залишилася лише картопля. Матінки просять борошно, соняшникову олію, консерви, крупи, овочі та ін. Потрібні засоби гігієни, ліхтарики, батарейки», – розповіла координаторка волонтерського руху Олеся Медвідь.

В якості допомоги монастирю волонтери придбали ліки на 15 тис. грн., а також продукти та пічки-буржуйки.

Наразі учасники руху передали 3 пічки-буржуйки та близько 2 тонн продуктів харчування і засобів гігієни.

Невдовзі волонтери «Парасольки» знову планують відвідати обитель в Лимані.

Докладніше про допомогу, а також про те, як можна допомогти волонтерам у їхній благодійній діяльності, можна дізнатися на Facebook-сторінці волонтерки Олесі Медвідь.

Також Київська єпархія передала для скита в ім’я святителя Іоанна Шанхайського Успенської Святогірської лаври, який значною мірою постраждав від пожежі та обстрілів, 10 тонн дизельного палива.

Допомогу доставив настоятель храму на честь Тихвінської ікони Божої Матері у місті Боярка протоієрей Андрій Дворовий.

«Хочемо подякувати від скита Іоанна Шанхайського за гуманітарну допомогу. Ми вдячні Київській єпархії, Благодійному фонду Вадима Новинського і всім православним християнам, хто за нас молиться і не забуває у своїх молитвах у цей скорбний час», – сказав скитоначальник архімандрит Всеволод (Георгіца)

В ході поїздки отець Андрій також передав продукти, одяг та ліки для чернечої братії та біженців, які знайшли прихисток у Святогірській лаврі.

Священники Харківської єпархії передали гуманітарну допомогу жителям деокупованих територій.

Зокрема, клірик храму святого князя Володимира міста Харкова протоієрей Ростислав Сабельніков передав допомогу жителям Куп’янська.

Настоятель храму Різдва Христового села Максимівка ієромонах Даниїл (Гаврилін) передав допомогу до Піщанського монастиря міста Ізюм.

Настоятель храму Казанської ікони Божої Матері міста Харків протоієрей Михайло Богачов та клірик храму ієрей Микита Тулуп привезли до міста Ізюм харчові продукти та передали їх благочинному Ізюмського округу протоієрею Богдану Думендяку.

Хмельницька єпархія зібрала та відправила допомогу для біженців, які перебувають у Святогірській лаврі.

В обитель відправили консервацію, теплі речі, канцелярські товари для дітей, підгузки дорослі та дитячі, ліки, побутову хімію, харчі, ковдри, пледи та постільну білизну.

Також для Святогірської лаври зібрали благодійну допомогу віряни Житомирської єпархії.

Зокрема, священники та парафіяни храмів Бердичівського благочиння відправили мікроавтобус з гуманітарним вантажем, до складу якого увійшли: крупи, макаронні вироби, борошно, картопля, овочі, консервації, мед, цукор, сухофрукти, олія, чай, солодощі і смаколики для дітей та інші продукти довгого зберігання, а також теплий одяг для жінок, чоловіків і малюків.

2 листопада мікроавтобус з допомогою прибув до Житомира, а звідти разом із транспортними засобами з інших благочинь вирушив до Святогірської лаври.

1 листопада близько 4 тонн допомоги до Святогірської привезли клірики Волинської єпархії.

До гуманітарного вантажу входили продукти харчування, одяг та засоби гігієни.

Займалися транспортуванням благодійної допомоги  протоієрей Сергій Сіжук, священник Сергій Заболотний та священник Назарій Приймак.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram

Просмотров: 192