«Ми вас повбиваємо!»: У Дем’янцях при спробі захоплення храму рейдери «ПЦУ» кидали каміння у жінок та побили диякона і його дружину

4 листопада 2022 року у селі Дем’янці Київської області рейдери «ПЦУ» під керівництвом голови сільради Сергія Кузьменка вчергове намагалися захопити Хрестовоздвиженський храм Бориспільської єпархії. Про це повідомляє сайт «СПЖ», передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Напередодні, увечері 3 листопада, прихильники «ПЦУ» зібралися перед огорожею храму та почали ображати й принижувати вірян УПЦ, які молилися в церкві. Коли парафіянки спробували напоумити жертв розколу, ті у відповідь почали погрожувати, кидали каміння та намагалися вдарити жінок.

«Ми вас повбиваємо!» – кричали прибічники «ПЦУ».

Потім вони спробували ломом відчинити зачинені ворота огорожі. Віряни УПЦ викликали поліцію, і лише тоді активісти «ПЦУ» пішли. Парафіяни не розходилися до пізнього вечора, боялися, що спроба захоплення повториться.

4 листопада, о 13:20, до храму під’їхало кілька машин, з яких вийшли міцні молодики у спортивному одязі. В деяких з них обличчя були закриті балаклавами. Вони перелізли через огорожу храму і болгаркою спиляли замки на воротах огорожі та на дверях церкви.

«Їх намагався зупинити диякон нашого храму отець Володимир, вони його побили, матушку теж вдарили. Мені сказали “до дому не дійдеш – вб’ємо”, використовували лайливі слова», – розповів хорист Хрестовоздвиженської церкви Олексій Кравченко.

Вірян, які стали на захист храму, активісти «ПЦУ» обсипали лайкою та погрозами. Рейдери відступили лише після приїзду поліції, втім перед цим сказали священнику: «Даємо тобі два тижні, щоб за два тижні вас тут не було».

За словами парафіян УПЦ у селі Дем’янці, прихильники розколу тричі намагалися захопити Хрестовоздвиженський храм. Організацією захоплень займається голова сільради Сергій Кузьменко.

Раніше пан Кузьменко організував незаконні збори територіальної громади, на які навіть не було запрошено священника і парафіян УПЦ. За підсумками цих незаконних зборів люди, які не є прихожанами Хрестовоздвиженського храму, прийняли рішення перевести церкву у розкол.

«Після цього кілька місцевих жителів разом із Кузьменком прийшли до церкви і вимагали віддати їм ключі. Коли настоятель храму протоієрей Григорій Гайдучок відмовився, голова заявив йому: “Я тебе знищу, вашої церкви тут не буде”».

Просмотров: 701