Віряни Буковини та Волині підтвердили свою вірність канонічній Церкві і розповіли про фейкові переходи в «ПЦУ» (+відео)

У селі Рингач Чернівецької області релігійна громада храму на честь Вознесіння Господнього спростувала фейк про перехід у розкол та підтвердила свою вірність Українській Православній Церкві. У селі Дуліби Волинської області жертви розколу змогли відібрати у православних християн храм, але не віру — нещодавно парафія УПЦ у Дулібах відзначила своє престольне свято у пристосованому приміщені. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на єпархіальні пресслужби.

Навколо Вознесенського храму села Рингач Чернівецької єпархії УПЦ прибічники «ПЦУ» уже вкотре вчиняють провокацію. У минулому році прибічники розколу створили у селі паралельну релігійну громаду «ПЦУ». Нещодавно вони провели збори цієї релігійної громади, на яких вирішили перевести Вознесенський храм УПЦ в розкол. Внаслідок цього у ЗМІ поширився фейк про перехід релігійної громади Вознесенського храму до «ПЦУ».

У зв’язку із цим справжні парафіяни Вознесенського храму на чолі зі своїм настоятелем записали відеозвернення, у якому викрили неправомірність дій релігійної громади «ПЦУ», яка фактично прийняла рішення від імені релігійної громади УПЦ, та підтвердили свою вірність Українській Православній Церкві.

«Виникає юридична колізія: як ви можете заявляти, що ви виступаєте від нашого імені, якщо ви маєте вже свою релігійну громаду? […] А всі списки членів вашої громади “ПЦУ” ви ж самі подали до господарського, а потім до районного суддів, коли писали позовну заяву проти нашого храму», — звернулися до жертв розколу члени справжньої релігійної громади Вознесенської церкви.

«Люди, які організували ці провокації не є корінними жителями нашого села. Це пан Мирон Ленарт, пан Юришин, пан Назарко та інші», – повідомляється у відеозверненні.

Зазначається, що це вже не перша спроба рейдерського захоплення майна релігійної громади УПЦ. Задля досягнення своєї мети прихильники розколу вдаються до підробки документів та різних провокативних заходів.

«1 грудня 2019 року на нашій парафії проходили збори релігійної громади, на яких піднімалось питання юрисдикційного підпорядкування. Наших прихожан присутніх тоді було 320 осіб, і сьогодні вони всі залишаються у складі УПЦ. Було одноголосно прийнято рішення залишитись в юрисдикції УПЦ під головування Блаженнішого Митрополита Онуфрія», — розповів настоятель храму протоієрей Серафим Думитрович.

У підсумку православні християни закликали «вірян ПЦУ» не відкривати другий фронт проти мирного населення України в тилу:

«В нашій державі йде війна. Наші українські хлопці, наші прихожани, на передовій покладають своє життя за повернення миру нашій Батьківщині. Ми за них молимось кожної служби, стоячи під час молитви на колінах. А що ви робите, шановні керівники “ПЦУ”? Відкриваєте другий фронт у тилу, на мирній Буковині, яка щодня піклується про забезпечення наших українських військових на передовій!».

6 листопада 2022 року прибічники розколу намагалися захопити Вознесенський храм села Рингач.

Станом на 13:06 поліція забезпечувала правопорядок. Релігійна громада УПЦ охороняє свій храм.

4 листопада 2022 року митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир відвідав парафію на честь Казанської ікони Божої Матері у селі Дуліби та звершив Божественну літургію з нагоди Престольного свята.

Богослужіння відбулося у пристосованому під храм приміщенні, адже прихильники «ПЦУ» за підтримки влади відібрали у релігійної громади церкву ще у 2019 році.

Митрополиту Володимиру співслужили благочинний Турійського округу протоієрей Віталій Дуда, настоятель парафії священник Олександр Даукуліс та єпархіальне духовенство.

На урочисту Літургію прийшло чимало парафіян села, котрі попри різні провокації зі сторони жертв схизми лишаються вірними Українській Православній Церкві.

Просмотров: 1507