Били парафіян: у Чорнижу на Волині поліція опечатала храм після спроби захоплення

Настоятель Михайлівської парафії у селі Чорниж Волинської області священник Ростислав Павлович розповів про спроби захоплення храму прихильниками “ПЦУ” 8 листопада 2022 року. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт СПЖ.

За словами священника, рішення про зміну юрисдикції парафії прийняли на зборах територіальної, а не релігійної громади, що є порушенням закону. При цьому документи із 400 підписами зі зборів релігійної громади, які свідчать про бажання віруючих залишитись в УПЦ та передані до Волинської ОДА, зникли.

«У них навіть немає свідоцтва про реєстрацію релігійної громади, є лише витяг з держреєстру», – каже настоятель Михайлівського храму.

«Як російські військові заходять до хати та забирають усе, так і вони – хочуть забрати готову церкву. Ну збудуйте собі церковку… Колись люди молилися у печерах, у катакомбах – їм не було різниці, де вони моляться. Красива церква, некрасива церква – молилися. У них будинків повно порожніх, нехай заходять у будь-який будинок, облаштують собі, може, ми їм чимось допоможемо, і моляться», – сказала Ганна, парафіянка храму.

Прихильники “ПЦУ” вирішили піти на хитрість: доки жінки відволікали віруючих УПЦ біля воріт, чоловіки зірвали паркан з іншого боку та силою хотіли прорватися до храму. Однак рейдери не змогли зайти всередину храму, оскільки втрутилась поліція, яка опечатала будівлю церкви.

«Наша релігійна громада не стала меншою через загрози. Просто мирне село поділили на “правильних” та “неправильних”. Хоча серед наших вірян є військові ЗСУ і ми – громадяни України, тут мешкає по кілька поколінь на одному місці», – додав настоятель Михайлівського храму.

Також батюшка зазначив, що вони звернулися до голови облради Юрія Погуляйка, а також до відділу культури та релігії, передали протокол зборів релігійної громади.

Наразі разом з адвокатом отець Ростислав намагається оскаржити незаконну перереєстрацію релігійної громади.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram

Просмотров: 1780