Частку мощей прпмч. Макарія Овруцького передано на Житомирщину – в місто народження і подвигів святого

З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, на прохання митрополита Овруцького і Коростенського Віссаріона, митрополит Черкаський і Канівський Феодосій передав частку мощей святого преподобномученика Макарія, архімандрита Овруцького і Канівського, ігумена Пінського, Переяславського і Черкаського чудотворця, до м.Овруча – місця народження і подвигів святого. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Черкаської єпархії.

12 листопада 2022 року в Архангело-Михайлівському кафедральному соборі м.Черкаси відбувся молебень прпмч. Макарію біля раки з його мощами. Богослужіння очолив митрополит Черкаський і Канівський Феодосій у співслужінні кліриків Овруцької єпархії: архімандрита Гавриїла (Станькевича) і архімандрита Євстратія (Кондакова), а також секретаря Черкаської єпархії протоієрея Василя Вознюка, благочинного Черкаського округу протоієрея Сергія Чумака та міського духовенства.

Після молебню митрополит Феодосій урочисто передав частку мощей небесного покровителя Черкащини в Овруцьку єпархію. “Сьогодні, через 350 років після того, як прпмч.Макарій востаннє покинув Овруч, частка його святих мощей повертається до його рідного міста. Святий Макарій покровительствує всій нашій землі. Де б він не служив за життя, вдячна пам’ять про нього залишається в тих містах до сьогоднішнього дня. Скрізь його люблять і пам’ятають, шанують і моляться йому”, – підкреслив митрополит Феодосій.

Увечері того ж дня святиню з благоговінням зустріли в Коростені. У Древлянському парку митрополитом Овруцьким і Коростенським Віссаріоном у співслужінні міського духовенства було звершено молебень прпмч.Макарію. Митрополит Віссаріон висловив подяку Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію та митрополиту Черкаському і Канівському Феодосію за можливість прибуття частки мощей святого уродженця Овруча на його малу Батьківщину. “Ця історична подія сприяє зміцненню нашої віри, зціленню наших душевних і тілесних немочей, і зміцненню нашого народу у святій, єдиній, канонічній Церкві”, – зазначив архієрей.

Після молебню було звершено Хресний хід зі святинею до кафедрального собору Різдва Христового. Під час всенічного бдіння паства міста Коростеня та Овруцької єпархії мала змогу помолитися святому земляку і прикластися до частки його мощей.

***

Розташоване в Житомирській області місто Овруч є малою Батьківщиною прпмч.Макарія Канівського – місцем, де святий народився і навчався, а потім, після смерті батьків, прийняв постриг у стінах Свято-Успенського монастиря. Незабаром подвижник був направлений на служіння в Куп’ятицький і Кам’янецький монастирі, що на території сучасної Білорусі, де ніс послух ігумена. Через 35 років, ставши досвідченим духівником і борцем за чистоту Православ’я, він знову повернувся до рідної Успенської обителі в сані архімандрита, щоб керувати нею в складну епоху повсюдної католицької експансії.
Навіть у найважчий час святий Макарій не залишав монастиря, подаючи братії приклад мужності та стійкості у вірі. Домініканці вилучили орні землі, що належали Успенському монастирю, і розграбували майно обителі, але її насельники не залишили місце свого подвигу. Лише 1671 року, коли Овруч був спустошений татарами і в монастирі не залишилося жодного ченця, архімандрит Макарій залишив обитель, вирушивши для подальших трудів до Києво-Печерської Лаври, а потім – до Канева, де прийняв мученицьку кончину.
Передача частки мощей прпмч. Макарія в Овруцьку єпархію є продовженням давньої традиції шанування мощей святих у Православній Церкві. Підґрунтя цього звичаю ми знаходимо ще в Старому Завіті. Наприклад, відомо, що після дотику мерця до кісток пророка Єлисея, він чудесним чином ожив (4 Цар. 13:21).
Православне богослов’я стверджує, що святість угодників Божих поширюється і на їхню душу, і на їхнє тіло, оскільки тіла подвижників стають храмами Святого Духа (1 Кор. 6:19, 3:17). У цих тілесних храмах Бог живе Своєю благодаттю і після смерті святого.
Чудеса, які відбуваються від святих мощей, свідчать про те, що їхнє благочестиве шанування людьми угодне Богові.
Мощі святих сповіщають нам про покликання людини стати Божим храмом і про майбутнє воскресіння тіл, а також нагадують про мучеників Церкви, які своїми стражданнями та смертю закарбували віру в Христа, що переміг смерть.

Просмотров: 239