В Албанській Церкві вчергове відмовилися визнати «ПЦУ» та закликали скликати Собор Предстоятелів

15 листопада 2022 року Албанська Православна Церква вчергове висловила свою незгоду з процесом дарування автокефалії «ПЦУ» Константинопольським Патріархом та звернулась до глави Фанару з проханням скликати Собор предстоятелів Помісних Православних Церков з цього питання. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на грецький портал romfea.gr.

В Албанській Церкві наголосили, що надання української автокефалії не принесло ані миру, ані єдності, а наслідки цього рішення були «несприятливими для всього Православ’я».

Також у заяві Синоду йдеться, що «всі випадки розколу, як і різні хвороби, не лікуються одним і тим самим лікуванням, і кожному потрібно своє», тому не слід порівнювати автокефалію Албанської Церкви й томос «ПЦУ».

В Албанській Церкві нагадали Константинопольському патріархату про лист від 19 березня 2019 року, в якому було запропоновано застосувати до українських розкольників «ту саму процедуру, що призвела до вирішення мелітіанського розколу Першим Вселенським Собором».

Синод Албанської Церкви, згадавши необхідність розв’язати питання процедури надання автокефалії, зазначив, що як і інші Православні Церкви, «продовжує благати про скликання Всеправославного Синаксису, який у Дусі Святому розв’яже церковне питання, що турбує православних всього світу».

«Основним переконанням залишається те, що Свята Євхаристія, апостольська спадкоємність та синодальність є міцними засадами православної єдності, і що на карту поставлено мир та єдність Православ’я у всьому світі», – наголосили в Албанській Церкві.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Собор єпископів Польської Православної Церкви зробив заяву щодо церковної ситуації в Україні: «Цей стан негативно вплинув на весь світовий організм Православ’я»

Раніше Предстоятель Албанської Православної Церкви, Архієпископ Тірани та всієї Албанії Анастасій в інтерв’ю грецькому порталу «Romfea.gr» зазначив, що «одна з найбільших печалей останнього часу полягає в тому, що православна єдність дала тріщину». Про те, що томос для «ПЦУ» не приніс єдності Предстоятель Албанської Церкви говорив і раніше. Блаженніший владика також підкреслював, що повернення розкольників у Православну Церкву не може відбутися без покаяння.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

 

Просмотров: 2209