Митрополит Полтавський Филип взяв участь в урочистостях вшанування прп. Паїсія Величковського в Румунії

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та на запрошення Високопреосвященнішого Феофана, архієпископа Ясського, митрополита Молдови і Буковини (Румунська Православна Церква) митрополит Полтавський і Миргородський Филип взяв участь в урочистих заходах з нагоди святкування 300-річчя з дня народження преподобного Паїсія Величковського – уродженця м. Полтави. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з  посиланням на пресслужбу Полтавської єпархії.

Під час візиту до Румунії митрополита Филипа супроводжує клірик Чернівецької єпархії УПЦ протоієрей Миколай Попеску.

12 листопада 2022 року митрополит Филип відвідав монастир Драгомирну, у якому з 1763 по 1774 рік подвизався прп. Паїсій та поспілкувався з ігуменею Марією Магдалиною та сестрами монастиря.

13 листопада Високопреосвященніший владика очолив служіння Божественної літургії у Трьохсвятительському монастирі у м. Ясси.

Ця обитель відома тим, що саме в ній у 1642 році проходив історичний Ясський собор, на якому було схвалено та затверджено “Православний катехізис” святителя Петра Могили, митрополита Київського. Його Високопреосвяшенству співслужили братія обителі. Після завершення богослужіння архіпастир звернувся до присутніх зі словами вітання.

Цього ж дня митрополит Полтавський і Миргородський Филип взяв участь у відкритті міжнародного симпозіуму “Духовна та культурна спадщина преподобного Паїсія Нямецького. 300 років з дня його народження (1722 – 2022)”.

Міжнародний форум проходить з 13 по 16 листопада в м. Ясси та Нямецькій лаврі в м. Тиргу-Нямц (Румунія).

На відкриття конференції митрополит Филип оголосив вітальне слово до учасників від Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Також владика виступив з доповіддю “Літературно-перекладацька діяльність преподобного Паїсія Величковського”.

Цього дня владика мав зустріч і братнє спілкування з Високопреосвященнішим Феофаном, архієпископом Ясським, митрополитом Молдови і Буковини (Румунська Православна Церква).

14 листопада владика відвідав монастир Секу, у якому преподобний Паїсій жив та трудився над перекладами святоотецьких творів з 1774 по 1779 рік. Під час візиту до монастиря Секу Його Високопреосвяшенство супроводжував ігумен обителі Вікентій.
15 листопада Високопреосвященніший митрополит Филип співслужив за Божественною літургією у Нямецькій лаврі Високопреосвященнішому Феофану, архієпископу Ясському, митрополиту Молдови і Буковини та іншим архієреям Румунської Православної Церкви.
Особлива молитва була піднесена про мир в Україні та припинення війни.
Також Його Високопреосвященство вклонився святим мощам преподобного Паїсія Величковського, які спочивають у соборі обителі, та підніс молитви до святого Паїсія про його рідне місто Полтаву та її мешканців.

Просмотров: 545