Таємниці богослужіння. Що насправді потрібно просити у Бога? Просительна єктенія — випуск 18 (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ відновлює проєкт «Таємниці богослужіння», який спільно з Київською духовною академією і семінарією розпочав ще минулого року, в довоєнний період. Декілька відео було записано ще до повномасштабного вторгнення РФ до України, ми подовжимо їх публікувати, інформуючи глядачів про це.

Про мир, як критерій істинності Євхаристії та нашої віри, про любов до Бога та між людьми, як основу справжнього єднання і в молитві, і в житті. Про просительну єктенію та про возглас диякона «Возлюбим один одного!» — розповідає ієромонах Афанасій (Стрельцов), викладач Київської духовної академії і семінарії, в бесіді з протоієреєм Олександром Клименком.

Дивіться вісімнадцяте відео* з циклу проєкту «Таємниці богослужіння», яке Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував спільно з Київською духовною академією і семінарією.

У бесіді мова піде про просительну єктенію, яку виголошує диякон відразу за Великим входом, після Херувимської пісні. Чим вона схожа і чим відрізняється від інших єктеній. Чи дійсно до людини приставлено два ангели — добрий і злий? Як Ангел Охоронець допомагає людині? Про, що ми насправді молимо Бога, коли просимо «доброї кончини»?

Про суть молитви, яку священник читає під час проголошенні цієї єктенії — чому прохання на ній відрізняються від тих, що виголошує диякон?

Про печать молитов — благословіння священника «Мир всім!», а також про возглас-заклик диякона «Возлюбим один одного!».

*Відео було записано до 24 лютого 2022 року.

Рекомендуємо подивитися всі відео з циклу за посиланням.

Просмотров: 873