У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 100

Церква ніколи не лишається осторонь проблем і страждань народу. З початку повномасштабного російського вторгнення духовенство, насельники монастирів, єпархіальні волонтери та віряни УПЦ постійно докладають максимум своїх зусиль для допомоги воїнам ЗСУ, медикам, вимушеним переселенцям й усім нужденним. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує соту частину репортажу про справи милосердя у різних єпархіях України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 99.

Волинська єпархія відправила на Миколаївщину близько 5 тонн гуманітарної допомоги.

Даний вантаж збирали парафіяни храму в ім’я святого апостола Андрія Первозванного села Струмівка, храму в ім’я святого великомученика Димитрія Солунського села Вишнів та храму на честь Казанської ікони Божої Матері села Озденіж.

Доставили допомогу клірики єпархії архімандрит Ілля (Вишневський), протоієрей Степан Ярема, ієромонах Кирил (Видрич) та священник Павло Чамахуд.

Зібрані на Волині продуктові набори священнослужителі передали військовослужбовцям ЗСУ та у Миколаївський центр соціальної допомоги, де знайшли притулок понад 100 осіб, у яких війна забрала дім.

Частину допомоги для подальшої передачі постраждалим від війни миколаївцям волинські священники залишили у вікарія Миколаївської єпархії єпископа Новобузького Варнави.

Із Волинської єпархії до Успенської Святогірської лаври прибув півторатонний гуманітарний вантаж.

Доставили допомогу клірик храму на честь Різдва Божої Матері міста Камінь-Каширський протоієрей Сергій Сіжук та настоятель храму на честь ікони Божої Матері «Скоропослушниця» села Брониця священник Назарій Приймак.

Стараннями прихожан даних храмів для постраждалої обителі було закуплено будматеріали для відновлення пошкоджених внаслідок бойових дій будівель, а саме – 300 кг цвяхів, 100 кг саморізів, мінеральну вату для утеплення покрівлі, будівельні рукавиці та інші необхідні речі (загальна сума – понад 80 000 грн.). Окрім того, небайдужі віряни вкотре зібрали для насельників обителі та біженців, які у ній проживають, продукти харчування.

У Вінницькій єпархії навели статистику наданої допомоги станом на 15 листопада 2022 року:

Вихованці дитячої недільної школи храму на честь Почаївської ікони Божої Матері міста Козятин виготовляють окопні свічки для військових ЗСУ.

Житомирська єпархія. Парафіяни храму в ім’я святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова села Скаківка Бердичівського благочиння перерахували 5 000 грн. для поранених бійців, які знаходяться на лікуванні в обласному госпіталі.

Духовенство та парафіяни Чуднівського благочиння передали до Центрального гуманітарного штабу міста Чуднів черговий вантаж із хлібобулочними і макаронними виробами, цукром, мукою, консерваціями, крупами, фруктами і солодощами для потреб військових ЗСУ, вимушених переселенців, нужденних та немічних.

Могилів-Подільська єпархія. Духовенство та віряни Томашпільського благочиння зібрали гуманітарну допомогу (медикаменти, підгузки для дорослих, продукти харчування тощо) та передали до шпиталю в місті Ізюм через священників Волинської та Володимир-Волинської єпархій.

Олександрійська єпархія. З благословення митрополита Олександрійського і Світловодського Боголєпа при Покровському монастирі вчергове нагодували велику кількість нужденних благодійними обідами.

Бориспільська єпархія. 10 листопада 2022 року з благословення митрополита Бориспільського і Броварського Антонія благочинний Баришівського округу протоієрей Любомир Біляк передав від благочиння допомогу у вигляді харчових продуктів українським військовим на передову.

Кременчуцька єпархія. Спільними зусиллями парафіян Іоаннівського, Всіхсвятського та Троїцького храмів міста Кременчук, вихованців єпархіальних недільних шкіл та волонтерів вдалося зібрати черговий гуманітарний вантаж для воїнів, які захищають Україну на передовій.

У склад допомоги увійшли ліки, засоби гігієни, бокс для перевезення їжі, сокира-колун, кава, паштети, окопні свічки, шапки.

Важливий внесок зробила юна вірянка Дарина Черненко. Ця дівчинка передала для ЗСУ 1000 грн. Ці гроші вона накопичувала на свої потреби, але потім прийняла рішення передати їх для наших Захисників.

Рівненська єпархія. Віряни Кореччини зібрали для постраждалих жителів Миколаївської області 15 тонн харчових продуктів. До допомоги приєдналися і прихожани Успенського храму міста Рівне на чолі з настоятелем протоієреєм Борисом Логвинчуком, які зібрали чимало теплого одягу.

Даний гуманітарний вантаж у села Котляреве, Українка, Луч, Благодатне Миколаївської області відвіз керівник єпархіального соціального відділу протоієрей Петро Перетятко.

Хустська єпархія. Спільними зусиллями священнослужителів Тячівського благочиння та педагогічного колективу і учнів Вишоватської гімназії було організовано волонтерську акцію «Домашнє тепло та любов нашим захисникам», метою якої була допомога тринадцятьом пораненим Захисникам України.

В ході даної акції було зібрано тринадцять великих пакунків, до складу яких входили різні солодощі, продукти та засоби гігієни (загальна сума — 13 000 грн.).

Ніжинська єпархія. До Міжнародного дня людей з вадами зору клірик Свято-Троїцького Густинського жіночого монастиря ієрей Сергій Беркут вчергове відвідав Прилуцьке відділення УТОС (Українського товариства сліпих) та передав членам товариства подарунки від БФ «Фонд святителя Луки»‎.

Наприкінці заходу було проведено концерт, на якому люди з вадами зору презентували вірші та пісні власного авторства.

Хмельницька єпархія. Благочинний храмів Летичівського округу протоієрей Димитрій Стецько та клірик благочиння архімандрит Ієронім (Гакман) на прохання Летичівської пожежно-рятувальної частини закупили і передали рятувальникам допомогу у вигляді спецодягу.

Криворізька єпархія. За сприяння благодійного фонду «Покров» (фонд клірика УПЦ протодиякона Вадима Новинського) у постраждалих від російських обстрілів містах та селах на території Зеленодольської ТГ відбулася видача продуктових наборів тривалого терміну зберігання. Допомогу отримали жителі міста Зеленодольськ та сіл Мар’янське і Велика Костромка.

Полтавська єпархія. 10-11 листопада 2022 року у храмі на честь Всіх святих землі Полтавської волонтери єпархіального гуманітарного центру та центру «Благо» роздали благодійну допомогу у вигляді продуктів харчування для біженців та вимушених переселенців із територій, які найбільше страждають від бойових дій.

Картоплю, яку отримують нужденні, було закуплено за сприянням Полтавського Хрестовоздвиженського та Богородицького Горбанівського жіночих монастирів.

Волонтери центру та священики, спілкуючись з родинами біженців та переселенців, роздають їм також текст молитви про мир в Україні та просять щодня молитися.

Таку ж допомогу єпархіальні волонтери надали переселенцям 14 листопада.

11 листопада 2022 року волонтери центру «Благо» на чолі з керівником єпархіального відділу благодійності і соціального служіння протоієреєм Андрієм Сімоном відвідали Полтавський притулок для жінок, які зазнали домашнього насильства та постраждали від торгівлі людьми, БО «‎Світло надії».

В цій установі наразі перебувають люди, які були вимушені переселитися із зони активних бойових дій.

Переселенцям надали благодійну допомогу у вигляді картоплі, макаронних виробів, муки, квасолі, олії та солодощів. Також відбулося спілкування  на духовні теми.

14 листопада 2022 року волонтери центру «Благо» на чолі з керівником єпархіального відділу благодійності і соціального служіння протоієреєм Андрієм Сімоном надали благодійну допомогу сім’ям переселенців із зони активних бойових дій.

Настоятель Пантелеймонівського храму села Руденківка священник Олександр Мельник передав гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування вимушеним переселенцям, малозабезпеченим та багатодітним сім’ям.

Підписуйтесь на наш канал у Телеграм

Просмотров: 319