Собор Архістратига Михаїла — історія, іконографія, цікаві факти

21 листопада православні християни вшановують Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних.

Про історію та традиції свята, а також про те, хто такі архангели та чому Михаїл серед них — Архістратиг в матеріалі, підготовленому Інформаційно-просвітницьким відділом УПЦ спільно з редакцією журналу «Фома в Україні».

Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних – неперехідне свято, яке в Православній Церкві відзначають 21 листопада за новим стилем (8 листопада – за старим).

Звершується воно у листопаді – дев’ятому місяці від березня (раніше з березня починався рік). Річ у тім, що, згідно з християнським богослов’ям, існує дев’ять ангельських чинів. А восьмий день місяця (за старим стилем) – вказування на майбутній Собор всіх сил небесних, який відбудеться у день Страшного Суду. Святі отці називали Страшний Суд «днем восьмим».

Ангельські чини

Чини ангельські бувають трьох ієрархій. Вища – це Серафими, Херувими і Престоли. Ближче всіх Пресвятій Трійці предстоять шестикрилі Серафими (в перекладі «Полум’яніючі, Вогненні»). Середня – Господства, Сили і Влади. Нижча – Начала, Архангели і ангели.

Всі чини небесних сил називають ангелами. Ангел означає «вісник». Це зображає їх призначення – доносити до людей Божу волю, бути захисниками і вчителями людей. Архангел Михаїл стоїть над усіма дев’ятьма чинами і тому називається архистратигом.

Ми знаємо також імена інших архангелів: Гавриїл («сила Божа»), Рафаїл («лікування Боже»), Уріїл («світ Божий»), Селафіїл («молитвеник Божий»), Ієгудііл («славить Бога»), Варахиїл («благословення Боже»), Ієремиїл («піднесення до Бога»).

Архангел Михаїл

Архангел Михаїл в перекладі зі староєврейського означає «хто, як Бог» або трохи по-іншому, з питальною інтонацією – «хто, як Бог?». Його називають архистратигом, тому що він очолив небесне воїнство, яке повстало на відпалих від Бога ангелів і їхнього ватажка Денницю. Денницю ми знаємо також як Люцифера, що в перекладі означає «ранкова зірка». Цього ангела Господь наділив великими досконалостями, але за свою гординю і повстання проти Творця Денниця був скинутий з Неба.

Про що моляться Архангелу Михаїлу

Згідно з ієрархією чинів ангельських, Архангели благовістують людям про Тайни Божі, відкривають нам Божу волю. Історично на Русі до Архангела Михаїла молилися про допомогу в позбавленні від скорботи, про заступництво державі, про порятунок і збереження Батьківщини.

Історія святкування Собору Архістратига Михаїла

Святкування Собору Архистратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних встановлено на початку IV століття на Помісному Лаодикійському Соборі, що проходив за кілька років до I Вселенського Собору (приблизно 319-320 рр). Лаодикійський Собор 35-м правилом засудив і відкинув єретичне поклоніння ангелам як творцям і правителям світу (деміургам) і затвердив православне їх шанування.

Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних (ікона XVIII ст.) / Artmmuseum.ru

Церква вчить нас, що Ангели є безтілесними духами, мають розум, вільну волю і знаходяться на послузі у Бога, будучи тварними (створеними) істотами.

Видатний богослов XIX в. митрополит Московський Макарій (Булгаков) так описує правильне шанування святих: «Пам’ятаючи ставлення до нас наших Ангелів-хранителів, навчимося: а) слухати їх, як наших вірних наставників на шляху істини і добра, і для цього завжди мати відкритий розум і серце для прийняття їх благих навіювань; б) звертатися до них з молитвою у всіх наших потребах і спокусах, як до наших заступників перед Богом і охоронців душ і тілес наших; в) любити їх і дякувати за всю ту ніжну і опікунську любов, з якою вони проходять своє служіння нам грішним, і за всі ті благодіяння, які нам подають; г) не засмучувати їх своєю неуважністю і злими вчинками, навпаки, радувати їх своїм зверненням до Бога і добродійним життям».

Архангел Михаїл в Старому Заповіті

Передання Церкви, яке шанується віруючими нарівні зі Святим Письмом, говорить про те, що Архангел Михаїл був учасником багатьох старозавітних подій. Наприклад, вказував дорогу ізраїльтянам під час виходу з Єгипту – у вигляді хмарного стовпа днем ​​і вогняного стовпа вночі. Крім того, відкрив Ісусу Навину волю Господа на взяття Єрихону і переніс пророка Авакума з Іудеї у Вавилон, щоб дати їжу Даниїлу, заточеному в рові з левами.

Чудеса, пов’язані з ім’ям Архангела Михаїла

З ім’ям Архистратига Михаїла пов’язано безліч чудес. Ось лише одна з історій. Архангел Михаїл врятував афонського отрока. Юнака хотіли втопити грабіжники: мріяли роздобути розкішну скарбницю, яку той випадково знайшов. На згадку про це чудо болгарський царедворець Дохіар побудував на Афоні храм на честь архангела Михаїла. Знайдене отроком золото пішло на оздоблення церкви.

Ікона Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних

На іконах Архангелів зображують відповідно роду їх служіння. Михаїл попирає ногами диявола, в лівій руці тримає зелену фінікову гілку, в правій – спис з білою хоругвою (іноді полум’яний меч), ​​на якій написаний червлений хрест. Гавриїл написаний з райською гілкою, яку він приніс Діві Марії в день Благовіщення, або зі світловим ліхтарем у правій руці і дзеркалом з яспису – у лівій. Рафаїл тримає посудину з цілющими ліками в лівій руці, а правою веде Товію, що несе рибу. Уриїл тримає в піднятій правій руці на рівні грудей меч, в опущеній лівій руці – «полум’я вогненне». Селафіїл зображений в молитовному положенні, що дивиться вниз, руки складені на грудях. Ієгудиїл в правій руці тримає золотий вінець, в лівій – бич з трьох червоних (або чорних) мотузок. На одязі Варахіїла зображено безліч рожевих квітів, а Ієремиїл тримає в руці терези.

Цікаві факти про Архангела Михайла

За переказами балканських християн, Архангел Михаїл навчив мучеників Флора і Лавра мистецтву керувати кіньми. Саме тому на місцевих іконах Флора і Лавра часто зображують з кіньми, поводи яких тримає в руках Архістратиг.

Коптські християни присвятили святому Михаїлу головну річку Єгипту – Ніл. Копти перейняли візантійську традицію святкування на честь архангела Михайла, але перенесли його дату на 12 листопада. Також 12-го числа кожного місяця в Коптській Церкві відбувається спеціальна служба в спогад святого Михаїла, а 12 червня, коли Ніл виходить з берегів, Архістратига славлять за розлив річки і майбутній урожай.

Архістратиг Михаїл – небесний покровитель Києва

Барельєф «Герб Києва». Автор: Г. Куровський

Небесним покровителем столиці України Архангела Михаїла вважають з давніх часів. Починаючи з XVI століття зображення Архістратига Михаїла присутнє на гербі Київського воєводства, яке в той час входило до складу Польщі. Герб з часом трохи видозмінювався, але і сьогодні є офіційним гербом Києва.

Особливе шанування Архистратига Михаїла простежується ще з часів великокнязівських. Онук Ярослава Мудрого Святополк носив у хрещенні ім’я Михаїл. Саме він заклав на початку XIII століття на Старій київській горі Михайлівський золотоверхий собор.

Читайте також: Чому і як Архістратиг Михаїл став Небесним Покровителем Києва

Молитви Архистратигу Божому Михайлу

Молитва перша

Святый и великий Архангеле Божий Михаиле, неисповедимыя и пресущественныя Троицы, первый во Ангелех предстоятелю, рода же человеческого приставниче и хранителю, сокрушивый со воинствы своими главу прегордаго денницы на небеси и всегда посрамляяй злобу и коварства его на земли!

К тебе с верою прибегаем и тебе с любовию молимся: буди щит несокрушим и забрало твердо Святей Церкви и православному отечествию нашему, ограждая их молниеносным мечем твоим от всех враг видимых и невидимых. Буди наставник премудр и споспешник всем православным христианом, износя им от Престола Царя царствующих просвещение и силу, радость, мир и утешение. Буди вождь и соратай непобедим Христолюбивому воинству нашему, венчая его славою и победами над супостаты, да познают вси противляющиися нам, яко с нами Бог и святии Ангели Его!

Не остави о Архангеле Божий, помощию и заступлением твоим и нас, прославляющих днесь святое имя твое; се бо, аще многогрешнии есмы, обаче не хощем в беззакониих наших погибнути, но еже обратитися ко Господу и оживленным быти от Него на дела благая. Озари убо ум наш светом Божиим, да возможем разумети, что есть воля Божия о нас благая и совершенная, и ведети вся, яже подобает нам творити и яже презирати и оставляти. Укрепи благодатию Господнею слабую волю и немощное произволение наше, да утвердившеся в законе Господни, престанем прочее влаятися земными помыслы и похотьми плоти и ради тленнаго и земнаго вечная и небесная безумне забывати. Над всеми же сими испроси нам свыше истиннаго покаяния, нелицемерную печаль по Бозе и сокрушение о гресех наших, да остающее нам число дней временнаго жития нашего во изглаждении зол, содеянных нами, совершим. Егда же приближится час скончания нашего и свобождения от уз бреннаго сего телесе, не остави нас, Архангеле Божий, беззащитных противу духов злобы поднебесных; обыкших преграждати души человечестей восход в горняя, да, охраняеми тобою, безпреткновенне достигнем оных преславных селений райских, идеже несть печаль, ни воздыхание, но жизнь безконечная, и сподобимся узрети Пресветлое лице Всеблагаго Господа и Владыки нашего и Тому воздати славу, со Отцем и Святым Духом, во веки веков. Аминь.

Молитва друга

О святый Михаиле Архангеле, светлообразный и грозный Небеснаго Царя воеводо! Прежде Страшнаго суда ослаби ми покаятися от грехов моих, от сети ловящих избави душу мою и приведи ю к сотворшему ю Богу, седящему на Херувимех, и молися о ней прилежно, да твоим ходатайством послет ю в место покойное.

О, грозный воеводо Небесных Сил, предстателю всех у Престола Владыки Христа, хранителю твердый всем человеком и мудрый оружниче, крепкий воеводо Небеснаго Царя! Помилуй мя грешнаго требующаго твоего заступления, сохрани мя от всех видимых и невидимых враг, паче же подкрепи от ужаса смертнаго и от смущения диавольскаго, и сподоби мя непостыдно предстати Создателю нашему в час страшнаго и праведнаго суда Его. О, всесвятый великий Михаиле Архистратиже! Не презри мене грешнаго, молящагося тебе о помощи и заступлении твоем в веце сем и в будущем, но сподоби мя тамо купно с тобою славити Отца и Сына и Святаго Духа во веки веков. Аминь.

Тропар Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних

глас 4

Небесных воинств Архистратизи, молим вас присно мы, недостойнии, да вашими молитвами оградите нас кровом крил невещественныя вашея славы, сохраняюще ны, припадающия прилежно и вопиющия: от бед избавите ны, яко чиноначальницы Вышних сил.

Кондак Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних

глас 2

Архистратизи Божии, служителие Божественныя славы, Ангелов начальницы и человеков наставницы, полезное нам просите и велию милость, яко Безплотных Архистратизи.

Читайте також проповідь Блаженнішого Митрополита Онуфрія в день пам’яті Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних: Жити так, щоб раділи ангели.

Просмотров: 8285

1 коментар

  1. “…обыкших преграждати души человечестей восход в горняя…” – а ведь не хотим верить, что именно так и происходит с нами на каждом шагу. Верим в приметы, гороскопы, силу камней и прочее; а суть демонов проста: преграждати души человечестей восход в горняя. Спасибо автору.

Залишити відповідь