ПІДСУМКИ Священного Синоду Української Православної Церкви від 23 листопада 2022 року (відео)

23 листопада 2022 року, після Божественної літургії у Хрестовому-домовому храмі на честь святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських при резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, відбулось чергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви, яке очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує підсумки засідання Священного Синоду УПЦ.

У зв’язку з тим, що 5 червня 2022 року Святіший Патріарх Сербський Порфирій надав Томос про автокефалію Македонській Православній Церкві, Священний Синод Української Православної Церкви вирішив внести до Диптиху Предстоятелів Помісних Православних Церков ім’я Предстоятеля Македонської Православної Церкви. Віднині ім’я Блаженнішого Архієпископа Охридського і Македонського Стефана буде поминатись Предстоятелем нашої Церкви за кожним богослужінням.

Наступним предметом розгляду Синоду стало питання про відновлення мироваріння в Українській Православній Церкві. Історично мироваріння в Київській Митрополії розпочалося з середини XV століття. У подальшому Святе миро виготовлялося в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Через революційні події 1917 року ця практика в Україні припинилася. Собор Української Православної Церкви, який відбувся 27 травня 2022 року в м. Києві, мав міркування про відновлення мироваріння.

Зважаючи на це, Священний Синод ухвалив рішення відновити мироваріння в Українській Православній Церкві, для чого створено відповідну комісію на чолі з вікарієм Одеської єпархії архієпископом Арцизьким Віктором.

Далі члени Синоду ухвалили текст Заяви, у якій висвітлена низка важливих питань.

У відповідь на рапорт митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела, Синод утворив в Одеській єпархії жіночий монастир на честь ікони Божої Матері «Цілителька».

Далі Синод затвердив намісників для двох чоловічих монастирів: Різдва Пресвятої Богородиці на Церковщині у Києві та Спасо-Преображенського у селі Нещерів на Київщині.

Також члени Синоду затвердили настоятельок для жіночого монастиря на честь Корсунської ікони Божої Матері у Новокаховській єпархії та Свято-Троїцького Густинського жіночого монастиря у Ніжинській єпархії.

У відповідь на прохання митрополита Черкаського і Канівського Феодосія, встановлено святкування на честь Собору Черкаських святих та Козацьку (Покровську) батьківську суботу із поминанням спочилих козаків і воїнів, які поклали своє життя за Православну віру.

Крім того, встановлено день пам’яті преподобного Авакума, сповідника Черкаського.

На прохання митрополита Новокаховського і Генічеського Філарета, до Собору Херсонських святих внесені імена священномучеників пресвітерів Стефана (Костогриза) та Димитрія (Кіранова).

Для церковного використання затверджені такі богослужбові тексти:

  • служба і акафіст на честь Києво-Братської ікони Божої Матері;
  • акафіст блаженному Августину, єпископу Іппонійському;
  • чин поховання дияконського та чин освячення каплиці;
  • молебні співи про дітей, про воїнів та про позбавлених домівки;
  • молитовні тексти про полонених та про зниклих безвісти.

Синод також ухвалив низку кадрових рішень:

  1. У відповідь на рапорт про погіршення стану здоров’я, митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф звільнений від керування Кіровоградською єпархією. Керуючим Кіровоградською єпархією призначено архієпископа Васильківського Миколая. Митрополит Іоасаф надалі буде нести послух вікарія Київської Митрополії.
  2. Єпископом Свалявським, вікарієм Мукачівської єпархії обрано архімандрита Іларія (Гаврильця), клірика Мукачівської єпархії.
  3. Клірик Київської єпархії архімандрит Іаков (Галандзовський) обраний єпископом Дрогобицьким, вікарієм Львівської єпархії.
  4. Митрополита Івано-Франківського і Коломийського Серафима звільнено від керування Івано-Франківською єпархією та почислено на спокій. Єпархіальним архієреєм Івано-Франківської єпархії обрано архімандрита Никиту (Сторожука), клірика Чернівецько-Буковинської єпархії.
  5. Митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звільнений від керування Ізюмською єпархією та почислений на спокій. Керуючим Ізюмською єпархією обраний клірик Харківської єпархії архімандрит Іоанн (Терновецький).
  6. Митрополита Роменського і Буринського Іосифа звільнено від управління Роменською єпархією та почислено на спокій. Преосвященним Роменським і Буринським призначено єпископа Гостомельського Тихона, який до цього був вікарієм Київської Митрополії.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

 

Просмотров: 23170