Звернення митрополита Варсонофія до депутатів Вінницької обласної ради

23 листопада 2022 року митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звернувся до депутатів Вінницької обласної ради стосовно спроб прийняття рішень щодо заборони Української Православної Церкви, повідомляє пресслужба Вінницької єпархіїІнформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує текст даного звернення.

Шановні депутати Вінницької обласної ради!

Звертаюсь до вас як громадянин України та керівник єпархії Української Православної Церкви у Вінницькій області.

Українська Православна Церква є найбільшою релігійною організацією Вінницької області.

Священнослужителі та віряни Української Православної Церкви є громадянами України, більшість з них народилась на цій землі і всі вони люблять свою Батьківщину. Вірні УПЦ активно допомагають військовослужбовцям ЗСУ, а також надають прихисток і допомогу усім постраждалим від агресії Росії. Парафіяни УПЦ на Вінниччині служать у лавах Збройних Сил України, захищаючи нашу країну від ворога. Велика кількість вірян УПЦ працює у різних сферах, допомагаючи своїй країні вистояти під час війни. Ці люди сплачують податки, підтримують економіку України та, зокрема, Вінницької області, несуть активне соціальне служіння, а найголовніше — моляться за нашу бережену Богом країну, за багатостраждальний український народ та за дарування Україні миру. Багато вірян УПЦ свідомо залишаються в Україні під час війни, оскільки люблять рідну землю і бачать своє майбутнє, і майбутнє своїх дітей виключно тут. Наші священики є патріотами України, які вболівають за свій народ та за майбутнє своєї держави. Власне збудовані ними нові храми, засновані недільні школи, започатковані освітні та соціальні проекти – це все, залишиться і після нас на українській землі.

2 листопада 2022 року відбулось засідання постійної комісії Вінницької обласної ради з питань освіти, релігії, культури, молоді та спорту під головуванням Наталії Замкової. Участь в якому також взяв заступник голови обласної Ради Ігор Івасюк.

«Члени комісії розглянули звернення депутатів обласної Ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з пропозицією прийняти закон про заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату в Україні для уникнення реальних та потенційних ризиків загрози національній безпеці України.

Звернення підготовлено постійною комісією. Свою позицію депутати пояснюють тим, що УПЦ МП ідеологічно обґрунтовує та підтримує війну, а також виправдовує військові злочини, які скоює Росія на території України» — повідомляється на сайті обласної ради

Окремі депутати пояснили мені, що мова йде саме про нашу Церкву, оскільки з тексту це не є зрозумілим. Найбільша релігійна організація Вінницької області та України має назву «Українська Православна Церква».

Більшість членів комісії, ймовірно, свідомо зводять наклеп на вірних УПЦ наступними висловлюваннями: «УПЦ МП ідеологічно обґрунтовує та підтримує війну, а також виправдовує військові злочини, які скоює Росія на території України». Напевно вже весь світ бачив, що Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій засудив агресію Росії та дії президента РФ Путіна ще в перший день війни. Також я, як і всі керуючі єпархіями УПЦ, разом із духовенством, засудили агресію Росії проти України. Жодних «ідеологічних обґрунтовувань» не було.

Якщо окремі з вірян чи служителів Української Православної Церкви мають антиукраїнську позицію чи порушують закони України — вони несуть особисту відповідальність за власні вчинки чи порушення. Офіційна позиція Церкви висловлена в рішеннях Священного Синоду та Собору УПЦ. Так само це стосується і окремих єпархій. Всі єпископи поставили свої підписи під постановами Собору УПЦ від 27 травня 2022 року, на якому вчергове було засуджено агресію росії, а також прийнято новий Статут про управління Української Православної Церкви. Саме наша Українська Православна Церква була і є Церквою українського народу та має більш як тисячолітню історію.

Господь бачить думки і наміри кожної людини. Згадайте про те, що всі ми дамо відповідь перед Богом за свої вчинки та їх наслідки.

Шановні депутати, надіюсь на вашу мудрість, не розпалюйте релігійне протистояння на Вінниччині. Під час війни увесь народ повинен об’єднатись заради спільної перемоги! Не підігравайте ворогу в цей надскладний для України час. Прошу Вас, не втручатись у справи Української Православної Церкви, натомість об’єднати зусилля в допомозі нашим захисникам та постраждалим від війни українцям.

З повагою, керуючий Вінницькою єпархією

+ ВАРСОНОФІЙ

митрополит Вінницький і Барський

Просмотров: 1781