Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив чин наречення трьох новообраних у єпископи

26 листопада 2022 року, у день пам’яті святителя Іоанна Златоуста, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив чин наречення у єпископи архімандритів Іларія (Гаврильця), Іакова (Галандзовського) та Іоанна (Терновецького). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Чин звершили у Свято-Троїцькому храмі Свято-Пантелеймонівського жіночого монастиря у Феофанії.

У чині наречення також взяли участь намісник Київо-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор, митрополит Львівський і Галицький Філарет, архієпископ Яготинський Серафим, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк.

За уставною традицією архімандрити Іларій, Іаков та Іоанн звернулись до Предстоятеля зі словом при нареченні.

Чин наречення во єпископа зберігся від давньої практики, згідно з якою кандидат в єпископський сан обирався кліриками та народом, а потім йому про це урочисто об’являли і він давав згоду на рукопокладення. У сучасній практиці у чині наявні такі елементи: новообраному зачитується указ про призначення його на єпископську кафедру, він висловлює згоду, після чого звершується короткий молебень. Після відпусту ставленик звертається до Предстоятеля та архієреїв з особливим словом, потім виголошується многоліття. На завершення Блаженніший владика окроплює новообраного святою водою і він отримує благословення від усіх присутніх єпископів. 

Нагадаємо, 23 листопада Священний Синод УПЦ ухвалив рішення про висвячення нових єпископів.

Єпископом Свалявським, вікарієм Мукачівської єпархії обрано архімандрита Іларія (Гаврильця), клірика Мукачівської єпархії. Клірик Київської єпархії архімандрит Іаков (Галандзовський) обраний єпископом Дрогобицьким, вікарієм Львівської єпархії. Керуючим Ізюмською єпархією обраний клірик Харківської єпархії архімандрит Іоанн (Терновецький).

Просмотров: 7553