У різних куточках України були піднесені молитви за упокоєння жертв голодоморів

26 листопада 2022 року, у День пам’яті жертв голодоморів, у всіх регіонах України священнослужителі звершили заупокійні богослужіння та вшанували пам’ять наших співвітчизників, заморених голодом. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на єпархіальні пресслужби.

У Києво-Печерській Лаврі, в Академічному храмі на честь Різдва Пресвятої, з благословення ректора Київської духовної академії і семінарії архієпископа Білогородського Сильвестра була відслужена заупокійна літія. Богослужіння очолив учений секретар архімандрит Митрофан (Божко) у співслужінні викладачів, та студентів Київських духовних шкіл у священному сані.

Молитви за упокоєння жертв геноциду підносилися у храмах Ніжинській єпархії. Зокрема, у Хрестовоздвиженському храмі селища Срібне митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент у співслужінні єпископа Ладанського Феодосія та духовенства єпархії звершив Літургію, під час якої були піднесені особливі заупокійні прохання за заморених голодом.

З благословення митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки у місті Запоріжжя, біля меморіальної дошки на будівлі колишнього будинку малюка, у якому внаслідок голоду загинуло близько 700 дітей, була відслужена заупокійна літія за жертвами голодоморів. Богослужіння очолив секретар єпархії архімандрит Леонід (Шеремет).

Також священники Запорізької єпархії протоієрей В’ячеслав Гончаренко та ієрей В’ячеслав Рябчун звершили богослужіння з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів у місті Вільнянськ. Разом із парафіянами священнослужителі запалили свічку пам’яті і помолилися за те, щоб скоріше запанував мир в Україні.

25 листопада, напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів, з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа клірик храму Різдва Пресвятої Богородиці селища Велика Багачка священник Віталій Фазан взяв участь у місцевому меморіальному заході та звершив заупокійну літію за жертвами голодоморів в Україні.

26 листопада участь у заході з нагоди Дня пам’яті жертв голодомору взяв настоятель Миколаївського храму села Нехвороща Новосанжарського благочиння протоієрей Олександр Василевський.

Цього ж дня в усіх храмах і монастирях Полтавської єпархії відбулися панахиди за спочилими в роки лихоліття.

У Преображенському кафедральному соборі міста Кривий Ріг митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем очолив Божественну літургію, під час якої були піднесені сугубі молитви за упокоєння душ невинних жертв голодоморів.

Молитви за упокоєння жертв голодоморів були звершенні також у всіх храмах Дніпропетровської, Сумської, Одеської та інших єпархії.

Просмотров: 545