Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив чин наречення в єпископа у Феофанії

3 грудня 2022 року, напередодні свята Введення у храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив чин наречення у єпископа архімандрита Никити (Сторожука). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Чин звершили у Свято-Троїцькому храмі Свято-Пантелеймонівського жіночого монастиря у Феофанії. Архімандрита Никиту (Сторожука), клірика Чернівецько-Буковинської єпархії, нарекли у єпископа Івано-Франківського і Коломийського.

У чині наречення також взяли участь намісник Київо-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, архієпископ Яготинський Серафим, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк.

Чин наречення во єпископа зберігся від давньої практики, згідно з якою кандидат в єпископський сан обирався кліриками та народом, а потім йому про це урочисто об’являли і він давав згоду на рукопокладення. У сучасній практиці у чині наявні такі елементи: новообраному зачитується указ про призначення його на єпископську кафедру, він висловлює згоду, після чого звершується короткий молебень. Після відпусту ставленик звертається до Предстоятеля та архієреїв з особливим словом, потім виголошується многоліття. На завершення Блаженніший владика окроплює новообраного святою водою і він отримує благословення від усіх присутніх єпископів. 

Нагадаємо, 23 листопада Священний Синод УПЦ ухвалив рішення про висвячення нових єпископів.

Просмотров: 12548