У Запоріжжі попрощалися з новопреставленим архієпископом Василієм (Златолинським)

3 грудня 2022 року митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука у співслужінні архієпископа Новомосковського Євлогія звершив заупокійну Літургію у Покровському соборі Запоріжжя та чин поховання архієпископа Василія (Златолинського). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Запорізької єпархії.

За богослужінням лунали заупокійні прохання про новопреставленого архієпископа Василія.

Після запричасного вірша до присутніх звернувся владика Лука, який розповів про життєвий шлях покійного, поділився своїми спогадами й закликав піднести молитви за упокій його душі.

«Ми втратили близьку для всіх нас людину, яка могла втішити. Один його вигляд вселяв заспокоєння. Його жарт міг підбадьорити, підняти настрій і допомогти йти далі. І тепер його немає. Але нема тут, на землі, але там, на небі, ми придбали ще одного молитовника. Він вибрав для себе складний шлях слідування за Христом у той час, коли всі довкола твердили, що Бога немає. Це був безбожний час, час войовничого атеїзму. Він знав, що його життєвий шлях не буде усипаний трояндами, і незважаючи ні на що, обирає його, стаючи духовним спадкоємцем сповідників та подвижників віри Христової. До цього дня ми пожинаємо плоди того насіння любові, довготерпіння, радості та миру, яке він посіяв у наших серцях. Будьмо й надалі тими добрими садівниками, якими ми вперше постали перед владикою. Сьогодні нам боляче прощатися з ним, але водночас і радісно, бо в нас з’явився ще один молитовник. Відтепер і до віку він молитиметься за кожного з нас, за нашу країну, за наш Запорізький край».

Провести в останній шлях першого архієрея Запорізької єпархії УПЦ прийшли сотні людей, які знали його як чуйну, добру людину та наставника.

Після прощання з новоприставленим владикою Василієм священнослужителі обнесли труну з тілом спочилого навколо Покровського собору. Потім було відслужено літію.

Після відспівування Його Високопреосвященство закликав усіх до молитов: «Ми всі потребуємо його молитов так само як він потребує молитов нашої любові. Те, що владика посіяв у наших душах та серцях, безцінно. Так нехай же це добре насіння принесе рясні плоди не тільки в наших душах, а й у душах тих, хто знаходиться поряд з нами».

Нагадаємо, 1 грудня відійшов до Господа колишній керуючий Запорізькою єпархією архієпископ Василій (Златолинський). Ієрарх УПЦ спочив на 91 році життя.

Просмотров: 2634