Нагодувати, вислухати, допомогти: як прості справи роблять людей красивими

5 грудня у світі відзначають Міжнародний день волонтера.

Тисячі вірних Української Православної Церкви допомагають зараз хворим, нужденним, постраждалим від воєнних дій, українським військовим. Щоб працювати злагоджено та ефективно добровольці створюють громадські організації, волонтерські рухи та благодійні фонди. Ми розкажемо про три найвідоміші з них.

  1. Благодійний фонд Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Онуфрія «Мир Вам»

Організацію заснували у 2016 році й за цей час його волонтери та особисто сам Блаженніший Митрополит Онуфрій допомогли вже тисячам українців.

28 листопада співробітники Синодального відділу з соціально-гуманітарних питань передали благодійну допомогу від фонів «Мир Вам» та «Покров» мешканцям Херсону.

«Ми вже шість разів були у Святогірській лаврі, а тепер приїхали підтримати Херсон. Привезли генератори, харчові продукти, засоби гігієни, одяг та іншу допомогу. Зараз гуманітарна ситуація тут вкрай складна. Постійні прильоти, немає світла. Багато кинутих домашніх тварин на вулицях, які гинуть від голоду. У людей гостра потреба у теплому одязі, засобах гігієни, побутовій хімії, будівельних матеріалах. У місті багато дітей, у т.ч. грудних, яким потрібне дитяче харчування, памперси. Аптеки майже не працюють, є нагальна потреба у ліках», — розповів голова відділу соціального служіння та благодійності Київської єпархії УПЦ, настоятель храму на честь Тихвінської ікони Божої Матері у Боярці протоієрей Андрій Дворовий.

За кошти фонду «Мир Вам» у київському Центрі гуманітарної і соціальної допомоги УПЦ регулярно роздають продуктові набори вимушеним переселенцям. «Руками» благодійної організації митрополита Онуфрія часто стають волонтери та співробітники Синодального відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань. Підтримати їхню «Місію Милосердя» можна за такими реквізитами:

Р/р UA953052990000026008005005362

МФО 40721804 АТ КБ

ПриватБанк ЄДРПОУ 40721804

З позначкою «Місія Милосердя».

Номер карти: 5169 3305 2147 1273

  1. Благодійний фонд «Фавор»

«Дитина чи доросла, яка опинилася у важких життєвих обставинах насамперед потребує підтримки. Найчастіше основна допомога прихована у простих та доступних для кожного з нас способах: нагодувати, вислухати, підставити плече. На них базується наша благодійна діяльність. Усі проєкти фонду спрямовані на служіння людям. Сьогодні нашої допомоги потребують ті, хто відчув на собі жахи війни, хто втратив рідних та близьких, втратив житло, роботу та засоби для існування. Допомогти людині вижити, залишитися жити у своїй країні та мати надію на майбутнє — ось глобальні завдання, які ми ставимо перед собою», — розповідають у фонді.

За вісім років своєї роботи з їхніх рук понад 15 тисяч людей отримали допомогу, фонд реалізував 54 будівельних та 7 освітніх проєктів. Коли на Сході України почалася війна БФ «Фавор» відкрив там благодійні їдальні, врятувавши від голоду сотні людей. Потім була програма «40 храмів»: волонтери організації допомогли православним громадам, у яких розкольники відібрали церкви. Зараз фонд «Фавор» розпочав гуманітарну місію допомоги жертвам бойових дій «Любов перемагає».

«Якщо ти маєш можливість зробити для когось добру справу, то треба робити. Адже для цього багато не треба. Найважливіше один одного побачити й не залишитися байдужим. Без цього людина не може бути красивою і благородною. Ти робиш щось для іншого, і в цей момент преображаєшся. Коли люди не замикаються на собі, а співчутливо дивляться на світ, вони стають красивими. І в Україні таких людей багато».

Підтримати БФ «Фавор» — https://www.bf-favor.org/pozhertvuvati

  1. Благодійний фонд Дніпропетровської єпархії «Острів Надії»

Його створив у 2013 році настоятель Іверського храму м. Дніпро протоієрей Миколай Несправа. Головним завданням фонду була просвітницька місія та психологічна допомога мешканцям міста. Коли у 2014 році почалася війна на Донбасі, фонд почав співпрацювати з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, допомагав біженцям першої хвилі.

«З 2014 року і до сьогодні фонд надав допомогу постраждалим на суму понад 500 тис. грн. Було реалізовано кілька десятків просвітницьких проєктів: ми знімали фільми, випускали журнал «Острів Надії», займались з дітьми, співпрацювали зі школами та університетами», — розповідає протоієрей Микола Несправа.

З перших днів війни у лютому 2022 року фонд переформатував свою основну роботу з просвітницької місії на допомогу постраждалим, інвалідам та всім нужденним.

Команда в отця Миколая велика — 45 людей. Але кожен волонтер на своєму місці: одні приймають дзвінки та обробляють звернення, інші збирають гуманітарну допомогу, треті її розвозять. Є медична група, що складається з п’яти лікарів, які консультують та допомагають хворим.

«Дніпро просто тріщить від напливу біженців. Їдуть переважно з Харкова, Ізюму, Маріуполя, Сєвєродонецька. До нас звертається багато людей, і всім потрібна допомога. Щотижня ми розвозимо продукти госпіталям та лікарням. Окрім цього, підтримуємо декілька гуманітарних центрів, які працюють у різних районах міста. На придбаному медичному автомобілі волонтери відвідують інвалідів та людей похилого віку, привозять їм продукти та ліки. Якщо потрібно, можуть допомогти їм доїхати до лікарні або в інше необхідне їм місце. Щодня близько 1000 осіб отримує допомогу фонду», — говорить отець Миколай.

Підтримати БФ «Острів Надії» — https://hope-n.pp.ua/ru#donate

За матеріалами офіційного телеграм-каналу Синодального відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань «Церква допомагає»

Дивіться також репортажі про благодійну допомогу Церкви під час війни

Просмотров: 170