Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про те, як християни мають проводити недільний день (відео)

Грішна людина подібна до згорбленої жінки, про яку йдеться у недільному Євангелії (Лк. 8, 10-17), яка спрямувала погляд на землю, а на Небо навіть не дивиться. Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій у проповіді 11 листопада 2022 року, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Тлумачі святого Євангелія кажуть, що образ згорбленої жінки є образом грішника, який дбає лише про земне, і про Небо навіть і думати не хоче, й нічого не робить для того, щоб щось собі придбати для Неба», — зазначив Архіпастир.

«Господь дав людині життя, оточив нас благами. Весь світ видимий і невидимий створений для людини, — пояснив Блаженніший владика. — Ми у своєму житті дбаємо про дві речі — про тіло і про душу, і ця турбота має бути завжди разом. Бог дав людині сили та розум. За допомогою цих тілесних здібностей і талантів людина собі набуває те, що потрібне для тіла: і хліб, і пиття, і одяг, і житло, і все, що потрібне для нормального людського життя на землі. Але це — не єдина опіка, яку людина має мати. Ми також повинні дбати про одяг своєї душі, а одягом для душі є добрі справи. Ця турбота про душевний одяг має супроводжувати всі наші земні справи, все наше життя земне».

Першосвятитель розповів, що є дні – недільні та святкові, коли Господь благословляє особливо попрацювати для набуття душевних цінностей.

«У ці дні людина має посилити молитву — ми в ці дні приходимо до храму, йдемо додому і хтось читає Святе Письмо або якісь духовні книги, а інша людина може піти й відвідати хворих, або тих, хто у в’язниці, допомогти сироті, старому. <…> Хтось може піти до лікарні чи до в’язниці, а хтось не може. Тоді можна помолитися: “Господи, допоможи тим, хто хворий, допоможи тим, хто знаходиться в ув’язненні, тим, хто голодує, допоможи всім”. Добрі справи не виражаються лише в самій дії, Бог цінує й людський намір. І кожен має робити добрі справи настільки, наскільки він здатний це робити», — зазначив він.

Такі справи, за словами Предстоятеля, роблять нас гідними вічного життя на Небі, і Господь за них нагороджує людину даром вічного життя та спасіння.

«Нехай Господь допомагає нам, дорогі брати та сестри, проводити своє життя в розумній гармонії — ми повинні працювати і для тіла, і для їжі, і для одягу, але ми повинні працювати й для душі, — побажав Його Блаженство. — Якщо ми будемо так проводити своє життя — у молитві й творенні добрих справ, то наша душа буде здатна увійти до небесного палацу, куди входять тільки ті, хто мають чистий одяг душі».

Просмотров: 12681