Звернення до ТК «1+1» духовенства та мирян Київської єпархії Української Православної Церкви (+відео)

14 грудня 2022 року у храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулися щорічні єпархіальні збори духовенства Київської єпархії. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує Звернення до телеканалу «1+1», яке було прийнято на цих зборах.

Товариство з обмеженою відповідальністю

«Телерадіокомпанія “Студія 1+1″»

Товариство з обмеженою відповідальністю

«Студія квартал-95»

Директору Шефіру Борису Нахмановичу

 

ЗВЕРНЕННЯ ДО ТЕЛЕКАНАЛУ «1+1»

ДУХОВЕНСТВА ТА МИРЯН КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

від 14 грудня 2022 року

 

Протягом багатьох років телеканал «1+1» систематично виливав бруд на священнослужителів та віруючих Української Православної Церкви. Ми як віруючі люди, усвідомлюємо свою недосконалість, тому і не відповідали навіть на ті звинувачення чи випади проти нас, які були завідомо неправдиві.

Однак наша християнська совість велить нам не мовчати, коли ми бачимо публічну зневагу та кощунство (блюзнірство) проти Бога і віри, як це було в сюжеті на YouTube-каналі під назвою «Официальный канал Чисто News» в передачі «Байрактар News#104» студії «Квартал 95» від 7 грудня 2022 року. Цей сюжет наскрізь пронизаний богохульством. Тут вже йдеться не лише про Церкву, а про віру в Бога як таку, і тому ображає релігійні почуття християн нашої країни. Словесні випади проти Бога, богохульні вислови й насмішки є зазіханням на щось більше, ніж просто вказівки на гріхи чи вади священнослужителів.

Хтось може вірити в існування Бога, хтось — ні, але образи християн — громадян нашої держави — є порушенням законодавства і Конституції України та розпалює релігійну ворожнечу. Всі ми боремося зараз за незалежну демократичну Україну, тому утиски, цькування, створення образу ворога з однієї групи громадян є неприпустимим. Ми всі є рівними перед законом, а будь-які претензії й звинувачення мають ґрунтуватися на доказах та вирішуватися в правовому полі.

Ми розуміємо, що згадане відео є частиною тривалої кампанії проти Української Православної Церкви та її вірян. Втім, подібні наклепи є справою конкретних людей, які замовляють і створюють такого роду продукцію та через це маніпулюють суспільною думкою. Використані технології — родом з 30-х та 60-х років ХХ століття, які були створені ідеологами Великого терору та репресій атеїстичної радянської влади проти Церкви. Сьогодні ви стали в один ряд з тими, наслідки чиїх злочинів намагається раз і назавжди подолати сучасна Україна. Позбавлення від тоталітарного минулого, якого ми усі прагнемо, є неможливим, якщо працівники інформаційної та розважальної сфери дозволяють собі у такий нахабний і цинічний спосіб нехтувати правами віруючих громадян, їхньою гідністю та релігійними почуттями.

Ми вимагаємо принести публічні вибачення за цей ганебний випуск та вилучити його з інформаційного простору. В іншому випадку, ми будемо розцінювати це як оголошену духовну війну багатомільйонній пастві Української Православної Церкви та залишаємо право на відповідний крок за собою.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

Просмотров: 33364