Братія Почаївської лаври звернулася до Президента України у зв’язку з антицерковними законопроектами

15 грудня 2022 року на сайті Святої Успенської Почаївської лаври опублікували публічне звернення братії обителі до Президента України В. О. Зеленського у зв’язку із підготовкою законопроектів, які можуть обмежувати конституційні права вірян Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У даному зверненні братія Почаївської лаври висловила стурбованість підготовкою даних законопроектів та нагадала, що Українська Православна Церква – це найбільше релігійне об’єднання в Україні, яке в умовах війни надає потужну гуманітарну підтримку Захисникам України та людям, які постраждали від воєнних дій.

«Слід сприяти порядку та гармонії у суспільстві. А гоніння на Церкву несе небезпеку, як для віруючих людей, так і для Держави, яка має поважати думку мільйонів громадян.

Люди не завжди мають бути близькими друзями та однодумцями, але у справі захисту конституційних прав громадян України і суспільного миру – ми повинні бути союзниками. І в цьому розраховуємо на Ваше розуміння та підтримку», – йдеться у документі.

Братія заявила, що сіють розбрат між українцями і намагаються внести політику до Церкви ті люди, які «не знають історію Церкви, канонів, ніколи не були парафіянами Церкви, не жили церковним життям i не мають нічого спільного з Христовою Церквою».

У зверненні також згадується про положення Конституції України, відповідно до якого Церква відокремлена від Держави і кожен має право сповідувати будь-яку віру або не сповідувати ніякої.

«Ми, як громадяни України, вимагаємо не порушувати наші права на вiльне віросповідання», – наголошується у тексті.

Братія Почаївської лаври висловила смуток з приводу того, що «сильні світу цього» у нашій країні можуть собі дозволяти обмежувати свободу совісті інших громадян, а в ЗМІ поширюється безліч антицерковних фейків.

«Обвинувачення, що ми залежні від Москви безпідставне та неправдиве!», – йдеться у зверненні.

Ченці обителі нагадали, що Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій у перший день війни засудив російську агресію, а Українська Православна Церква здійснює потужну гуманітарну діяльність задля допомоги Захисникам України та постраждалим від війни людям.

«Тисячі монахів, у яких багато рідних та близьких зараз перебувають на передовій, моляться за наших воїнів та багатостраждальний український народ», – зазначається також у документі.

Братія обителі наголосила, що «заборона та ліквідація УПЦ, матиме непоправні наслідки та посіє розбрат серед населення, у тому числі серед військовослужбовців».

«Ви та керівник Офісу Президента публічно неодноразово зазначали про недоречність розв’язання конфліктів на релігійній основі в умовах воєнного стану, а що змінилось з того часу?», – запитали монахи у гаранта Конституції.

Також у зверненні наголошується, що Церква «завжди була і залишається з українським народом і по-справжньому переживає, молиться і бажає миру».

«Ми монахи, Свято-Успенської Почаївської лаври свідомо стоїмо на захисті нашої УПЦ, яка є заснована Господом нашим licycoм Христом, а не політиками.

У цій Церкві ми прийняли Хрещення та й надалі будемо залишатися в ній, і вимагаємо припинити свавілля та беззаконня, яке чиниться стосовно нашої Української Православної Церкви.

Просимо Вас, як гаранта Конституції України, не підтримати ці дискримінаційні закони та їх ветувати», – зазначається у підсумку.

Просмотров: 6273