Свято для дітей та благодійність: У єпархіях УПЦ відзначили день святого Миколая (оновлюється)

З нагоди дня пам’яті святителя Миколая чудотворця в Українській Православній Церкві традиційно з подарунками привітали зі святом дітей, особливо сиріт, родини біженців та захисників, дітей з особливими потребами, а також воїнів. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує репортаж благодійних та святкових заходів з єпархій. 

18 грудня у Києво-Печерській Лаврі співробітники Синодального відділу з соціально-гуманітарних питань провели святкову акцію для підопічних столиці. 200 дітей із багатодітних родин, сімей вимушених переселенців отримали солодкі подарунки.

«Ми дуже вдячні всім, хто допоміг принести трохи радості дітям. У непрості часи маємо нагоду стати помічниками самого святителя Миколая та поділитися добром з дітками, які через війну знайшли свій прихисток у столиці. Нехай приклад віри та любові до ближнього святого Миколая Чудотворця надихає кожного на добрі справи», – зазначили у Соціальному відділі.

У день святителя Миколая вихованці столичної недільної школи храму святих апостолів Петра і Павла, що на Куренівці, відвідали та привітали зі святом понад 150 військових Збройних Сил України, що проходять лікування у 8-й клінічній лікарні міста Київ, та їхніх лікарів. Разом з дітьми військових відвідали клірики храму святих Косьми та Даміана.

Солодкі подарунки та пам’ятні іграшки з зображенням янгола-охоронця передали за ініціативи маленьких вірян, які висловили бажання поділитись із військовими радістю зимових свят. «Ми захотіли принести трішки новорічного настрою і подарувати Захисникам наші роботи, щоб вони скоріше видужували», – каже вихованець воскресної школи Коля Жабченко.

19 грудня 2022 року після святкової Божественної літургії у Свято-Миколаївському соборі міста Горішні Плавні відбувся «Ярмарок добрих справ», який організувала недільна школа.

Виручені на ярмарку кошти використають для допомоги нашим захисникам та дітям зі сімей, які потрапили у скрутний матеріальний стан. Також в цей день дітки приносили листівки з вітаннями нашим захисникам в резиденцію святого Миколая, яка діє при Духовно-просвітницькому центрі Свято-Миколаївського архієрейського подвір’я.

Архієпископ Кіровоградський і Новомиргородський Миколай разом з духовенством Кіровоградської єпархії відвідав святковий захід в центрі для матерів, дітей і молоді з інвалідністю “Сильні духом” та “Серце матері”. Владика Миколай привітав присутніх зі святом на честь свт. Миколая Чудотворця, а священники проспівали духовні піснеспіви. Кожній дитині вручили іконки та солодкі гостинці, які були придбані на благодійні кошти прихожан кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці. Також організації передали всі солодощі та фрукти, зібрані 18 та 19 грудня парафіянами собору.

18 і 19 грудня на парафіях Одеської єпархії відбулись благодійні ярмарки на підтримку родин військовослужбовців Збройних Сил України. Пресслужба єпархії опублікувала великий фоторепортаж заходів.

19 грудня на території Свято-Троїцького храму м.Кременчука відбувся благодійний ярмарок, на якому збиралися пожертви на Різдвяні подарунки для дітей-сиріт міста.  У день святого Миколая з єпархії відправили подарунки і на передову – окопні свічки, ліки, каву, солодощі.

Традиційно свято святителя Миколая Чудотворця у Святогірській Лаврі насичене різноманітними святковими дитячими заходами та подарунками.

Цього року війна внесла свої суттєві корективи. Немає дитячих святкових концертів у школі с. Долина, лаврській школі у с. Микільське, немає й самих будівель цих шкіл. Зруйновано актову залу у самій Лаврі, де виступали дитячі колективи. Але діти разом із батьками, насамперед біженці, які знайшли тут притулок та захист, залишилися у Лаврі, і їх чимало. З 1 вересня тут налагоджено процес навчання за шкільною програмою для 25 дітей, яких навчає педколектив у складі 16 осіб, більшість із яких вчителі-предметники зі стажем. На базі цієї школи і був підготовлений традиційний дитячий концерт до свята, яке відбулося у приміщенні паломницької трапезної.

Перед цим дітям у готельному корпусі №9 вручили подарунки київські волонтери Дарина Дороган, Руслан Коваленко та Ірина Ігнатенко, які спеціально прибули до свята у Святогірську Лавру. Після концерту, привітавши всіх зі святом, владика Арсеній подарував лаврській школі ноутбук і запросив усіх хлопців до отримання подарунків з рук келаря отця Сергія.

Схожі святкові заходи з дитячими концертами та подарунками відбулись на багатьох парафіях Української Православної Церкви. Фоторепортаж:

 

Просмотров: 199